Намери ни
To Top

Шарапова може да умре без лекарството си

Създателят на забраненото лекарството Мелдониум (Милдронат) Иварс Калвинс заяви, че без него Мария Шарапова и десетки други спортисти биха могли да умрат по време на състезания. Според латвийския учен с редовната употреба на забраненото от антидопинговата агенция WADA лекарство от началото на тази година са спасени животите на стотици спортисти, съобщи Блиц.

„Щяхме да видим множество смъртни случаи, ако лекарството не е употребявано. Атлетите, на които вече им е забранено да го употребяват, няма да бъдат защитени за в бъдеще.


Не е изключено в бъдеще да видим и смъртни случаи”, сподели Калвинс пред BBC Radio 5.

„Направо да забранят на спортистите да се хранят. Когато ядат, имат повече сили. Храната е допинг! Това е в кръга на шегата, но WADA върви по този път. „Милдронат“ е създаден пред 32 години и не е имало проблем с употребата му до този момент. Това е лекарство, което оптимизира използването на кислорода за производство на енергия. Безценен е за предотвратяване на инфаркти и инсулти. Има положително отношение и към интелектуалните способности, тъй като доставя pовече кислород на мозъка. За спортистите е ценен с това, че помага при свръхнатоварвания. Всички спортисти се подлагат на такива. Очаквам рязко да се увеличи броят на починалите, като вината за това ще носи WADA“, допълни латвийският учен.

Ощр от категория Тема на деня