Намери ни
To Top

Гениалният Де ла Фуенте оформи исторически хеттрик от европейски титли

Човекът в сянка зад историческия триумф на Испания с титлата на Евро 2024 определено е селекционерът на тима Луис де ла Фуенте.

Допреди началото на Европейското първенство, 63-годишният специалист не се славеше с голяма известност, тъй като преди да поеме мъжкия състав на Испания в самия край на 2022-ра дълги години той беше селекционер на юношеските и младежките формации на страната. Сега обаче той може да се похвали, че е единственият наставник, който е ставал европейски шампион и на юношеско, и на младежко, и на мъжко ниво.

През 2015-а Де Ла Фуенте направи Испания европейски шампион при юношите до 19 години. През 2019-а той направи същото, но при младежите до 21 години. Сега треньорът може да се похвали и със същинска европейска титла, която е и рекордна четвърта за „Ла фурия роха“. След като наследи Луис Енрике на поста, бившият защитник също така изведе Испания до триумф в Лигата на нациите през миналата година. Единственият му загубен финал беше на Олимпиадата в Токио през 2021-ва, когато испанците взеха сребърните медали след загуба с 1:2 след продължения срещу Бразилия в решаващия сблъсък.

С голяма заслуга за триумфът на Де ла Фуенте и Испания на Евро 2024 е фактът, че в юношеските и младежките състави, с които стана европейски шампион селекционерът беше наставник на редица от настоящите си играчи. Става въпрос за футболисти като автора на шампионското попадение Микел Оярсабал, голмайстора на тима в турнира Дани Олмо, Фабиан Руис, Марк Кукурея, Мартин Субименди, Микел Мерино, Феран Торес и Унай Симон.

Последвайте каналите ни в:


Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Снимки: Imago

Ощр от категория Световен футбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558