Намери ни
To Top

Испания срещу Англия – финалът, който ще промени историята

Испания и Англия ще определят новия шампион на Европа, след като достигнаха до финала на първенството в Германия. Битката за мечтания трофей е тази вечер от 22:00 часа пред около 71 000 зрители “Олимпиащадион” в Берлин.

Златото ще е исторически момент и за двата отбора. При триумф на испанците това ще е рекорден четвърти трофей за тях в историята на еврофинали.


Досега “ла роха” и Германия са на върха с по три титли. Ако обаче островитяните се наложат, то те ще сложат край на дългогодишното очакване за купа от голям форум. Англичаните имат само една титла – от Мондиал 1966 година, на който бяха домакини. На европейско първенство пък върхът им е сребърен медал от предишното издание през лятото на 2021 година.

Всеобщо е схващането, че пътят на “фуриите” до финала сега беше по-труден. Тимът на Луис де ла Фуенте спечели симпатии на безпристрастните запалянковци със серия от убедителни победи, постигнати с красива игра. Началото беше ударно – 3:0 срещу полуфиналиста от СП 2022 Хърватия. Последва тотално надиграване на досегашния шампион Италия, макар и изразено в успех със само един гол разлика – 1:0. За финал в групата испанците надвиха Албания с 1:0. После дойдоха директните елиминации, където отборът първо разгроми Грузия с 4:1, след това отказа Бундестима с 2:1 след попадение точно преди дузпите, а на полуфиналите пречупи французите – също с 2:1.

В тези мачове изпъкна класата на играчи като Ламин Ямал, Дани Олмо и Родри, които във финала ще се борят и за отличието за Играч на турнира. Високо ниво показва и Фабиан Руис, който заедно с Олмо има шанс да се превърне в голмайстор на първенството.

Почти през целия турнир досега англичаните бяха критикувани и наричани “разочарование”, защото не показваха играта, която се очакваше от пълния със звезди техен състав. Минимален успех с 1:0 над Сърбия на старта в групата беше прието като нещо компромисно, но после дойдоха две измъчени равенства срещу Дания (1:1) и Словения (0:0), които поставиха много въпроси към Гарет Саутгейт и неговите състезатели. Шокът беше пълен на осминафинала срещу Словакия, когато англичаните бяха на секунди от отпадане, но фамозен удар на Джуд Белингам прати мача в продължения, където беше изкована победа с 2:1. На четвъртфиналите “трите лъва” също се измъчиха – срещу Швейцария, но се видя и самочувствие – особено при болната за Англия тема “дузпи”. Срещу Нидерландия на полуфиналите Хари Кейн и съотборниците му вече изглеждаха по-добре и успяха да спечелят още в редовното време с 2:1.

Капитанът Кейн, Джуд Белингам и Букайо Сака също са сред възможните носители на “Златната обувка” или приза за №1 на турнира.

Стартовите състави на двата отбора изглеждат ясни. Единствената въпросителна е при англичаните – дали Люк Шоу ще започне като титуляр, или отново още от началото ще се заложи на Киърън Трипиър.

Последният сблъсък между Испания и Англия на големи първенства е от Евро 1996, когато на четвъртфиналите англичаните се наложиха след изпълнение на дузпи.

ИСПАНИЯ – АНГЛИЯ

Вероятни състави:

ИСПАНИЯ (4-3-3): У. Симон; Д. Карвахал, Р. Льо Норман, А. Лапорт, М. Кукурея; Ф. Руис, Р. Ернандес, Д. Олмо, Л. Ямал, А. Мората, Н. Уилямс

АНГЛИЯ (3-4-2-1): Дж. Пикфорд; К. Уокър, Дж. Стоунс, М. Гехи; Б. Сака, К. Мейну, Д. Райс, Л. Шоу; Дж. Белингам, Ф. Фоудън; Х. Кейн

СЪДИЯ: Франсоа Летексие (Франция)
СТАДИОН: „Олимпиащадион“, Берлин
НАЧАЛО: 22:00 часа

Последвайте каналите ни в:


Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Ощр от категория Световен футбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558