Намери ни
To Top

Норис зададе темпото на старта на уикенда във Великобритания

Ландо Норис зададе темпото в началото на уикенда за Гран При на Великобритания, след като оглави първата свободна тренировка на пистата „Силвърстоун“.

Британският пилот на Макларън завъртя обиколка за 1:27.420 с меките гуми на Пирели, за да поведе с 0.134 секунди пред Ланс Строл, който също заложи на меките смеси.


Тройката, отново с обиколка с меките гуми, оформи вторият пилот на Макларън Оскар Пиастри, който бе с 0.211 по-бавен от своя съотборник.

Сесията не завърши по най-добрия възможен начин за австралиеца, който получи повреда в хидравличната си система малко преди края на тренировката. За щастие това се случи малко преди подхода за бокса и той успя да влезе в него с малка помощ от страна на маршалите, което позволява на механиците на Макларън веднага да започнат поправките.

Проблеми имаше и за Юки Цунода още в началните минути на тренировката, когато японецът се завъртя и затъна в чакъла на завой №7. Това наложи временното спиране на сесията, за да може автомобилът на Рейсинг Булс да бъде отстранен от зоната за сигурност.

След подновяването на тренировката Макс Верстапен се изкачи на първата позиция, но световният шампион остана четвърти в крайното класиране, след като изобщо не премине към меките гуми. Нидерландецът остана на 0.309 зад Норис със своята обиколка със средно твърдите сликове.

Те бяха използвани и от класиралия се на петото място Джордж Ръсел, който бе с едва 0.009 по-бавен от Верстапен. В челната десетка в края на първата тренировка се класираха още Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън, Шарл Леклер, Карлос Сайнц и Естебан Окон. От тях Алонсо и Окон направиха най-бързите си обиколки с меките гуми, Хамилтън и Леклер със средно твърдите, а Сайнц с твърдите.

В първата тренировка на „Силвърстоун“ участие взеха общо четирима младоци като най-бърз от тях бе Оливър Беарман за Хаас, който зае 14-то място. Джак Дуън завърши 17-ти за Алпин, непосредствено пред Франко Колапинто и Исак Хаджар, които караха съответно за Уилямс и Ред Бул.

В самия край на тренировката Хаджар бе много близо до един тежък инцидент с Норис в спирането за третия завой, когато французинът се движеше с ниска скорост в близост до идеалната линия, което изненада Норис. За щастие до удар не се стигна, но това далеч не бе единствения случай на блокиране в хода на сесията.

По-рано в нея Леклер бе блокиран от Строл в комплекта „Магътс-Бекетс-Чапъл“, а преди това Дуън стана жертва на Алонсо и Алекс Албон в спирането за шикана „Вейл“ в края на обиколката.

Уикендът за Гран При на Великобритания, 12-ти кръг за сезон 2024 във Формула 1, продължава в 18:00 часа българско време с втората свободна тренировка.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages


Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558