Намери ни
To Top

Тойота с пет коли във Финландия, Латвала ще кара в Rally2

Тойота ще има общо пет Rally1 коли в деветия кръг от сезон 2024 в Световния рали шампионат (WRC) – рали „Финландия“ в началото на месец август. Освен това шефът на тима Яр-Мати Латвала за втора поредна година ще участва в домашното си състезание, но този път той ще се подвизава в WRC2, а не в Rally1 както бе преди година.

Петте Rally1 коли на Тойота за рали „Финландия“ ще бъдат поверени на Елфин Еванс, Себастиен Ожие, Кале Рованпера, Такамото Кацута и Сами Паяри, който оригинално трябваше да кара Rally1 още в Латвия, но дебютът му бе отложен за домашния му старт. С петте коли на Тойота общата бройка на Rally1 автомобилите в рали „Финландия“ ще достигне десет.


Хюндай отново ще има три коли за Тиери Нювил, Ойт Танак и Есапека Лапи, докато М-Спорт ще разполага с два атомобила на Адриен Фурмо и Грегоар Мюнстер.

В WRC2 участие ще вземе и състезаващият се с български лиценз Николай Грязин, който обаче не е номинирал рали „Финландия“ за точки. Същото важи и за неговия съотборник Йоан Росел, който също ще участва в бързото макадамово рали около Юваскюла.

Оливър Солберг ще бъде водещият пилот в WRC2, който ще преследва точки във Финландия, заедно с Гьорг Линамае, Гас Грийнсмит, Лаури Йоона, Роопе Корхонен, Джох Макърлийн, Емил Линдхолм, Пиер-Луи Лубе и Латвала.

Рали „Финландия“ ще се проведе между 1 и 4 август и ще постави край на серията от бързи макадамови ралита през лятото. Тя стартира в Полша миналата седмица, ще премине през Латвия между 18 и 21 юли преди да завърши във Финландия с най-бързото от трите състезания. Преди година в него победата спечели Еванс, за когото това бе втори триумф в надпреварата.

Снимки: Red Bull Content Pool

Последвайте каналите ни в:


Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558