Намери ни
To Top

Верстапен поиска още по-леки коли за сезон 2026

През миналата седмица Международната автомобилна федерация (ФИА) публикува първата версия на техническия правилник във Формула 1 за сезон 2026.

Една от идеите на новите правила е колите да станат по-маневрени за пилотиране. За целта се предвижда намаляване на минималното тегло с 30 килограма, от сегашните 798 до 768.

Според трикратния световен шампион Макс Верстапен обаче това олекотяване няма да е достатъчно, за да се изпълни целта на ФИА.


Именно затова нидерландецът призова масата на колите да бъде свалена със 100-105 килограма.

„Ще бъде трудно с всички неща, но да видим. Искам да кажа, дори сега има отборите, които са твърде тежки, нали? Така че да свалим още 30 килограма… Знам, че размерите на колите ще се променят, но не съм сигурен, че 30 килограма, ще са перфектния сценарий.

„Трябват ни поне 100-105 килограма. В момента, с всички неща, това е невъзможно. Но много от нещата зависят и от двигателите, нали? Двигателя и батериите, те са много тежки и много големи.

„За момента е пожелателно мислене, но определено от това имаме нужда, за да стана колите по-маневрени и може би по-забавни. Безопасността добави много килограми, което, разбира се, е добре, но аз съм сигурен, че ще можем да направим нещата по малко по-различен начин. Всичко ще зависи от правилата, как са написани те“, коментира Верстапен.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558