Намери ни
To Top

Нелеп инцидент извади Никола Цолов от битката за точките в Монако

Първата победа на Никола Цолов във Формула 3 определено вдъхна увереност на българския пилот и това се видя прекрасно в днешното основно състезание в Монако.

В него вчерашният победител тръгна 12-ти, но загуби две позиции, след като бе изпреварен от Сами Мегетуниф и Оливър Гьоте в първата обиколка. Впоследствие обаче Цолов успя да си върне тези места с две чисти изпреварвания на пистата, което само по себе си е похвално, като се има предвид, че става дума за състезание по улиците на Монте Карло.

След като българинът задмина Мегетуниф при преминаването на „Раскас“ в 14-та обиколка той започна да притиска и Ноел Леон за 11-та позиция.


Цолов се подаде неколкократно в огледалата на мексиканеца преди да направи една доста оптимистична атака в спирането за „Мирабо“ в 20-ия тур.

Тогава обаче се стигна до конктакт между двамата, който ги прати в стената, вадейки ги от битката за точките в Княжеството. В случая Цолов действително пробва да атакува от доста далечна дистанция, но Леон не го видя и затвори вратата пред Българския лъв. Двамата продължиха в състезанието, но завършиха в дъното на класирането, далеч от зоната на точките.

Разбира се стюардите разгледаха този инцидент и прецениха, че вината за него е на Цолов, за което дадоха наказание от 10 секунди. Тази санкция обаче не се отрази на класирането на българина, който така или иначе завърши на последното място след този инцидент.

Иначе победата днес грабна Габриеле Мини, който напълно контролира надпреварата, в която стартира от полпозишъна. За него това е втори пореден успех в основното състезание в Княжеството, а по този начин той оформи доминацията на Академията на Алпин, заедно с победата на Никола вчера.

На подиума заедно с Мини се качиха Кристиан Менсъл и Люк Браунинг, а в подножието на почетната стълбичка остана Арвид Линдблад. Леонардо Форнароли, Дино Беганович, Мари Боя, Тим Трамниц, Джоузеф Лоак и Гьоте оформиха десетката в края на осмото състезание за сезона във Формула 3.

В генералното класиране след първите четири кръга за сезона лидер със 72 точки е днешният победител Мини, следван от Браунинг с 67 и Форнароли с 64. Въпреки нулата си днес Цолов запазва 12-та си позиция със своите 17 точки.

За пилотите от Формула 3 сега предстои едномесечна пауза до следващия кръг, който ще бъде в Барселона между 21 и 23 юни. Състезанията на „Каталуния“ ще поставят началото на серията от пет състезателни уикенда в рамките на шест седмици, която ще включва още стартовете в Австрия, Великобритания, Унгария и Белгия.

Както е известно обаче за Цолов тази поредица няма да е пълна, тъй като той има забрана да участва на „Спа“, след като стартира в Еврокупа-3 на белгийското трасе по-рано тази година.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558