Намери ни
To Top

Мечтан полпозишън за Еспаргаро в последното му домашно състезание

Само два дена след като обяви оттеглянето си от MotoGP в края на годината Алейш Еспаргаро спечели един мечтан полпозишън за домашната си Гран При на Каталуния в Барселона.

Испанецът, който е израснал в покрайнините на пистата „Каталуния“ стигна до първата позиция на старта със своята последна бърза обиколка в квалификацията. В нея той записа време от 1:38.190, което и нов абсолютен рекорд на испанското трасе.


С тази си обиколка пилотът на Априлия победи с 0.031 секунди световният шампион Франческо Баная, който не успя да подобри рекордния си тур от първото си излизане във второто. Трети на старта ще бъде Брад Биндър, който изостана с 0.144 от Еспаргаро, но за него този резултат е много силен след последната стартова позиция в Льо Ман преди две седмици.

Втората редица ще бъде за Педро Акоста, Фабио Ди Джанантонио и Хорхе Мартин, който падна във втория завой във второто си излизане на пистата в Q2. Буквално в същия момент и на същото място на земята се озова и неговият съотборник в Прамак Дукати Франко Морбидели, който ще трябва да потегли десети, точно зад Раул Фернандес, Алекс Ринс и Джак Милър, които ще разделят третата редица. А до Морбидели на четвъртия ред ще застанат Енеа Бастианини и Маверик Винялес.

В края на Q1 най-бърз бе Ди Джанантонио, който с време от 1:38.208 оглави класирането с аванс от 0.245 спрямо Фернандес и двамата продължиха към Q2. На 0.083 зад пилота на Тракхаус Априлия завърши и Алекс Маркес, който ще трябва да потегли 13-ти, точно пред брат си Марк Маркес, който бе с 0.085 по-бавен от Фернандес в спора за последното място в Q2.

Двамата съотборници в Грезини Дукати ще поделят петата редица на старта с Мигел Оливейра от Тракхаус Априлия, а на шестата ще бъдат Марко Бедзеки, Фабио Куартараро и Йоан Зарко. Седмият ред ще си поделят Аугусто Фернандес, Такааки Накагами и Жоан Мир, а на последната редица ще са Лука Марини и участващият с „уайлд кард“ тестови пилот на Хонда Щефан Брадъл.

Спринтът за Гран При на Каталуния, шести кръг за сезон 2024 в MotoGP, започва днес в 16:00 часа българско време.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558