Намери ни
To Top

Исторически триумф за Ман Сити или частичен реванш за Ман Юнайтед?

Днес градските съперници Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед излизат един срещу друг във финала за ФА Къп на “Уембли”. Шампионът може да се превърне в първият отбор, който печели в поредни години и Висшата лига, и ФА Къп, а за първи път от сезон 1884/1885 едни и същи отбори ще се изправят отново във финала на турнира в две поредни години. Преди година възпитаниците на Джосеп Гуардиола триумфираха над своя градски съперник с 2:1, като по този начин оформиха и своя требъл. Те имат възможност да стигнат и друго историческо постижение, превръщайки се в първия английски отбор, който оформя дубъл със спечелването на титлата и купата в последователни сезони.


Голмайсторът на „гражданите“ Ерлинг Холанд е на крачка от впечатляващо постижение – да отбележи 40 и повече попадения във всички турнири в поредни сезони. Той се нуждае от два гола на „Уембли“, за да натрупа общо 92 за Сити от трансфера си от Борусия Дортмунд преди по-малко от две години.

От своя страна Манчестър Юнайтед постигна рекордното си най-ниско класиране от създаването на Премиър лийг, завършвайки на осмото място в подреждането. Освен това възпитаниците на Ерик тен Хаг записаха и общо 14 поражения, както и първата в историята си отрицателна голова разлика. Евентуално поражение на “Уембли” ще остави “червените дяволи” едва за втори път извън европейските турнири и с най-лошото им общо представяне от кампанията 1989/90 година – по случайност сезон, в който те спечелиха именно Купата на Англия.

Тимът все пак продължава да има своите шансове, тъй като при успех срещу Манчестър Сити те ще се класират за Лига Европа. Въпреки това в последно време тяхната статистика в турнира се влоши, като имат спечелен едва един от последните пет финала в ФА Къп. Пореден триумф на “гражданите” пък ще зарадва други два тима – Челси, за когото това ще е гарантиране на мястото в Лига Европа, и Нюкасъл, който ще узакони мястото си в Лигата на конференциите. При успех на 20-кратните шампиони, то “сините” ще отидат в Лигата на конференциите, а “свраките” ще пропуснат мечтаното участие в Европа. Евентуална купа на Манчестър Юнайтед ще ги доближи и само на един трофей от лидера в класацията Арсенал, който в момента е с 14 отличия. „Гражданите“ пък продължават стремглаво да се изкачват в тази класация и с настоящите седем трофея са шести. Спечелването на нов трофей ще ги изравни с Ливърпул, Тотнъм и именно „сините от Лондон“.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558