Намери ни
To Top

Международната биофармацевтична компания AstraZeneca e започнала да отменя разрешенията за търговия на своята ваксина срещу коронавирус заради разразилия се скандал, пише The Telegraph. Заявлението за изтеглянето на лекарството в Европейския съюз влезе в сила на 7 май.

Изтеглянето идва, след като компанията за първи път призна, че нейната ваксина може да причини рядък кръвен съсирек, наречен синдром на тромбоцитопения.

Срещу AstraZeneca е заведен колективен иск.


Уточнява се, че ваксината, създадена в сътрудничество с Оксфордския университет, е имала странични ефекти при някои пациенти или е довела до смърт.

В изявление по-рано говорители на AstraZeneca казаха: „Нашето съчувствие е към всеки, който е загубил близки или е съобщил за здравословни проблеми. Безопасността на пациентите е наш най-висок приоритет и регулаторните органи имат ясни и строги стандарти, за да гарантират безопасната употреба на всички лекарства, включително ваксини.

Независими проучвания показват, че ваксината на AstraZeneca е невероятно ефективна в справянето с пандемията, спасявайки повече от шест милиона живота в световен мащаб през първата година от пускането.

Световната здравна организация заяви, че ваксината е „безопасна и ефективна за всички лица на 18 и повече години“ и неблагоприятният ефект, който е довел до съдебното действие, е „много рядък“.

В месеците след пускането потенциално сериозният страничен ефект на инжекцията беше идентифициран от учените. Тогава беше препоръчано на хората под 40 години да бъде предложена алтернативна ваксиния, тъй като рискът от ваксината на AstraZeneca надвишава вредата, причинена от Covid.

 

Ощр от категория
Notice: Undefined offset: 0 in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/single.php on line 467

Notice: Trying to get property of non-object in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/single.php on line 467


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558