Намери ни
To Top

Какво се случи на „Армията“ в ерата „Ганчев“

В края на деветия си сезон като бос в Борисовата градина беше обявено официално оттеглянето на Гриша Ганчев. Нека хвърлим бърз поглед какво се случи на стадион „Българска армия“ в ерата на ловешкия бизнесмен начело на „червените“ – от 2015 до 2024 г.

2015 – 2016 г.

Още през пролетта на 2015 г.


се заговаря за идването на Гриша Ганчев в ЦСКА, като отборът остава без лиценз за „А“ група и Лига Европа за следващия сезон – „червените“ са пратени от БФС във „В“ група. Ганчев поема властта в клуба заедно с Юлиан Инджов, сформиран е изцяло български състав с треньор Христо Янев. През октомври 2015 г. пред сектор „А“ на „Армията“ се провежда среща на бизнесмена с над 4000 фенове на ЦСКА. На нея Ганчев обещава светло бъдеще за клуба и изрича някои фрази, които се повтарят дълго след това от армейската общност: „Аз ще ви издържам…“, „Таралежите дойдоха…“ и др. Бизнесменът предлага два варианта пред червените привърженици, от които те трябва да изберат единия – взимане на лиценза на Литекс и участие в „А“ група или стартиране на ново дружество, което да е правоприемник на 31-кратните шампиони. „Глас народен – глас божи“, казва Гриша Ганчев. В края на сезона ЦСКА печели Купата на България пред 35 000 зрители на стадион „Васил Левски“ и финишира безапелационно като първенец във „В“ група.

2016 – 2017 г.

През лятото на 2016 г. са внесени в съда два оздравителни плана за ПФК ЦСКА – единият е на Васил Божков, другият на Гриша Ганчев. Малко след това обаче ММС отнема стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево от ПФК ЦСКА АД и ги предоставя за ползване на новото дружество ПФК ЦСКА, което използва лиценза на Литекс, слял се по-рано с Чавдар (Етрополе), към което се присъединява отборът на Христо Янев. Любимецът на сектор „Г“ обаче не изкарва дълго начело на тима – Янев е сменен от Едуард Йорданеску, който има кратък престои на „Армията“. На негово място застава Стамен Белчев, който довършва сезона. ЦСКА финишира на второ място – на 16 точки зад Лудогорец. За Купата на България „червените“ отпадат на 1/16-финал от Локомотив (София).

2017 – 2018 г.

В сезона, в който се отбелязва 70-годишнината от създаването на най-титулувания български клуб, отборът от „Армията“ завършва отново на второ място – на седем точки зад Лудогорец. За Купата на България „червените“ отпадат от Левски на полуфинал. В края на сезона Стамен Белчев е освободен от длъжност и временно на треньорското място застава отново Христо Янев.

2018 – 2019 г.

ЦСКА отново е на второ място в крайното класиране, като този път гонитбата с Лудогорец е почти до последно – „орлите“ финишират с точка повече. За Купата на България „червените“ отпадат на полуфинал от Ботев (Пловдив). Отборът получава право на участие в европейските клубни турнири и достига до третия квалификационен кръг в Лига Европа, където е елиминиран от Копенхаген. През есента на 2018 г. фирмата „Ред Енимълс“ плаща 8 милиона лева за активите на ПФК ЦСКА АД. През сезона начело на тима са Нестор Ел Маестро, сменен в края на зимната подготовка, Любослав Пенев и Добромир Митов, като на последния консултанти са Люпко Петрович и Димитър Пенев.

2019 – 2020 г.

Сезонът е започнат от сръбската легенда и бивш наставник на Левски и Литекс Люпко Петрович, който се задържа като старши треньор до октомври 2019 г. След това начело на „червените“ застава Милош Крушчич. ЦСКА отново завършва на второ място – на 13 точки зад Лудогорец. За Купата на България отборът достига до финала, но губи след дузпи от Локомотив (Пловдив) в София. В Лига Европа е достигнат третия квалификационен кръг – срещу Зоря (Луганск).

2020 – 2021 г.

ЦСКА финишира на трето място в крайното класиране – на 11 точки от върха. Отборът печели на Купата на България – 1:0 над Арда (Кърджали) под ръководството на Любо Пенев. През сезона „червените“ са водени последователно от Стамен Белчев, Даниел Моралес, Бруно Акрапович и Ел Голеадор. През есента на 2020 г., след победа над Базел, тимът от Борисовата градина влиза в групите на Лига Европа, където събира пет точки в компанията на Рома, Клуж и Йънг Бойс.

2021 – 2022 г.

„Червените“ завършват втори в крайното класиране – на 21 точки зад Лудогорец. За Купата на България е достигнат финал, загубен с 0:1 от Левски. През по-голямата част от сезона начело на ЦСКА е Стойчо Младенов, който си тръгва след скандал с шефовете, а сезонът е довършен от Алън Пардю. Под ръководството на Екзекутора на Ливърпул са елиминирани последователно Лиепая, Осиек и Виктория (Пилзен), което праща „червените“ в групите на Лига на конференциите – в компанията на Рома, Бодьо/Глимт и Зоря (Луганск).

2022 – 2023 г.

ЦСКА е на сантиметри от шампионската титла, за която жадува „червена“ България от 2008 година, но отново остава зад Лудогорец на второ място – 85 на 84 точки. За Купата на България „червените“ отпадат на четвъртфинал от Черно море, а в Лига на конференциите от Базел в плейофите. Начело на отбора през целия сезон е Саша Илич.

2023 – 2024 г.

Сезонът е започнат от Саша Илич, който обаче е уволнен в самото начало. Наставник на тима отново става Нестор Ел Маестро, който е сменен със Стамен Белчев през април т.г. В Лига на конференциите „червените“ отпадат във втори предварителен кръг от Сепси. В хода на кампанията започва основна реконструкция на стадион „Българска армия“. Към момента на обявяването на новината за приключването на Гриша и Данаил Ганчеви с ЦСКА, отборът е на второ място в efbet Лига – на десет точки зад Лудогорец, и преди полуфинален реванш за Купата на България с Ботев (Пловдив) – пасив от един гол след първия мач в столицата.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория efbet Лига


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558