Намери ни
To Top

Баная излезе начело с нов рекорд във втората тренировка в Испания

Световният шампион Франческо Баная излезе начело в края на втората свободна тренировка, която определи кои ще са десетимата пилоти, които се класират директно за втората фаза на утрешната квалификация за Гран При на Испания в MotoGP.

Баная оглави класирането с време от 1:36.025, което е и нов абсолютен рекорд на пистата „Херес“.


Предишното върхо постижение отново бе дело на Баная, който го постигна в квалификацията преди две години. Сега италианецът бе с 0.145 секунди по-бърз, а под стария рекорд освен него слязоха още Маверик Винялес и Марк Маркес, които бяха със съответно 0.100 и 0.143 по-бавни от световния шампион днес.

Четвъртото място с пасив от 0.339 зае Марко Бедзеки, а топ 5 допълни световният вицешампион Хорхе Мартин, който изостана с 0.410 от Баная. Точно зад него се класира и Педро Акоста, който е единственият пилот с мотор на КТМ, който се класира директно за Q2. Място във втората фаза на квалификацията след петъчната тренировка намериха още Алейш Еспаргаро, Енеа Бастианини, Фабио Ди Джанантонио и Алекс Маркес.

Първи извън тази група остана Брад Биндър, който бе с 0.105 по-бавен от Маркес в битката за последното място в топ 10. Южноафриканецът падна в седмия завой в заключителните минути на сесията, когато всички правеха своите решителни атаки и това го остави извън десетката.

Той не бе единственият паднал пилот в хода на втората тренировка за Гран При на Испания, в която катастрофи имаше още за съотборниците му Джак Милър и Дани Педроса, Алекс Маркес, Раул Фернандес, Мигел Оливейра, Винялес, Фабио Куартараро и други. В Q1 заедно с Биндър ще участват още Франко Морбидели, Милър, Педроса, Алекс Ринс, Такааки Накагами, Раул Фернандес, Йоан Зарко, Оливейра, Куартараро, Жоан мир, Аугусто Фернандес, Щефан Брадъл, Лука Марини и Лоренцо Савадори. Както винаги само най-бързите двама от тях ще получат правото да се включат в битката за полпозишъна в Q2.

Уикендът за Гран При на Испания, четвърти кръг за сезон 2024 в MotoGP, продължава утре в 11:10 часа българско време с 30-минутната трета тренировка. Непосредствено след нейния край, в 11:50 часа, ще започне и квалификацията, която ще определи реда на стартиране за спринта и основното състезание на „Херес“.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago

Ощр от категория Спорт