Намери ни
To Top

Криви сметки: Бориславова с условия към Борисов за нова сглобка

„Коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ след изборите ще е възможна, ако се подпише споразумение с конкретни срокове за реформи и двете партии се придържат към тях“ – това даде да се разбере ексшефката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

„Ако Борисов поеме ангажимент за програми и всеки ден го спазва, и имаме независими конкурси, тогава можем да работим“, каза тя.

„В момента имаме ясен проект на следващи стъпки, които трябва да се извървят, и всеки, който може да го направи, ще може да работи с нас“, заинати се Бориславова в сутрешния блок на bTV.

„Единственото, което подценихме, е обстоятелството, че влязохме в сглобка с ГЕРБ, но не оценихме колко зависими са те от ДПС“, настоя тя.


„Първо искам да уточня, че отстраняването на Росен Желязков като председател на Народното събрание (НС) няма нищо общо с неговата личност като човек. Знаете, че преди девет месеца той беше приемливата кандидатура за ротационен председател на парламента, който трябваше да подаде оставка на 6 март.

Това не случи, но не това е проблемът, а това, че г-н Желязков вместо да действа като пръв сред равни и да прилага правилата за работа на НС, той действа като пленник на Пеевски и Борисов“ – това заяви ексшефката на кабинета на Кирил Петков. 

„Г-н Желязков погази правилника на НС, за да осигури Здравната каса с бюджет от 8 милиарда да премине в ръцете на г-н Мавров, който беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

В момента, г-н Желязков, вместо да действа както повелява висотата на неговия пост. И 8 милиарда се озоваха в ръцете на г-н Мавров.

Проблемът не е, че е избран с гласовете на „Възраждане“, а не с тези на ПП, а това, че за това лице публично се знае, че има преписки и папки в прокуратура и ДАНС. Това е напълно зависимо лице, което ще управлява държавния бюджет“, каза Бориславова. 

„Всеки опит за реформа при ГЕРБ е саботиран с активното въздействие на „Възраждане“. В момента, в който се разпадна сглобката, г-н Желязков започна да действа като абсолютен заложник на ГЕРБ и ДПС, вместо на висотата на неговия пост и затова сега идва нашата реакция.

Той извика комисия за турския поток, принуден от необходимия брой депутати, но подмени дневния ред. Тотален блокаш на всякакви реформи в здравеопазването и даване касата на лицето, което има зависимости. 

Смисълът е да се покаже, че не може такива действия без последствия. Използваме всички лостови механизми, които има демокрацията. Това е нашата роля“, каза Бориславова. 

„Ние няма как да сме в коалиция с „Възраждане“ по обективни причини. Ние сме сложили на масата едни поставени цели, които не се подкрепят от тях.

Никога досега не сме имали някаква комбинация на гласуване в залата с тях. При нас е важно да се спазва програмата, която сме обещали на нашите избиратели.

Ролята на  политиците е да се борят за това, което са обещали на своите избиратели. Ще се борим и няма да се откажем. Властта не е на всяка цена, доказали сме го вече“, заяви Бориславова.

Ощр от категория