Намери ни
To Top

Брейк, стрийт фитнес и паркур виртуози на Ърбан зоната този уикенд в Северния парк

За трета поредна година Северният парк ще бъде домакин на атрактивно шоу под името Ърбан зона „Спортувай в твоя град“. Спортният празник е този уикенд и традиционно събира хиляди жадни да проследят изявите на суперзвездите в новите градски дисциплини. Атракциите се организират всяка пролет и есен от Столична община чрез „София – европейска столица на спорта“, а официалното откриване и награждаване на първите излъчени призьори този път ще се състои в събота от 12.00 ч. на голямата сцена.


Още в първия ден на феста най-добрите в стрийт фитнеса обещават спиращи дъха изпълнения в категория Legendary на Battle of Legends и SPF BULGARIA. Зрителите ще имат възможността да видят професионални български и чуждестранни състезатели по калистеника и да се насладят на 12 двубоя в различни килограмови дивизии. Турнирът започва в 10.00 с батълите, като между 14.00 и 16.00 ще се състои състезанието по база за мъже и жени, следвано от най-интересните надпревари. Лично мегазвездата на световната гимнастика Йордан Йовчев ще открие надпреварите по стрийт фитнес и ще приветства асовете на този спорт у нас, които го боготворят.

Виртуозите на паркура ще радват със своите изяви зрителите през целия уикенд. Техните изпълнения са предвидени в събота от 10.00 до 18.00 и в неделя от 12.00 до 16.00 ч. Наред с професионалистите, всички са добре дошли да опитат това изключително предизвикателство под вещите погледи и съвети на специалистите. В събота записването ще става на място срещу подписване на декларация за участие, като за картотекирани състезатели процедурата не е нужна. Категориите са: Спийд мъже/жени над 16, Спийд деца под 16, Фрийстайл мъже/жени над 16, Фрийстайл деца под 16 и новата категория – Предизвикателства, в която на място ще се обявят 10 различни паркур предизвикателства (скок от място, прецизен скок, изкачване на стена и т.н.) и тези с най-добри времена в покриването им ще получат награди.

Този път фрийстайл форматът ще бъде различен с това, че времетраенето на съчетанията няма да бъде както досега – 45 до 60 секунди, а всеки ще трябва да направи своето съчетание в рамките на 15 секунди и да даде най-доброто от себе си. Оценяването ще бъде фокусирано най-вече върху плавността на изпълнените елементи. След надпреварата всеки ентусиаст ще има правото да пробва състезателното трасе, с две думи организаторите обещават страхотна атракции и много добро настроение. На следващия ден, в неделя отново ще има супер изпълнения по постройките, където виртуозите ще демонстрират красотата на този спорт.

Брейк турнирът също предлага нещо ново и много атрактивно. Събитието ще бъде в неделя със състезателен регламент ALL STYLE, което означава, че ще има сблъсък между стиловете. Участие в надпреварите по най-новия олимпийски спорт ще могат да вземат танцьори във всички дисциплини. Интересното е, че музикалната част също ще бъде в различни стилове. Така например на брейк танцьор може да му се падне да танцува на класическа музика. Надиграването между участниците ще бъде в индивидуална надпревара без ограничение на възраст и пол. Ди джей ще е Анатоли Джоков – Jokata, а водещи Калин Калинов – Chuzz и Кръстьо Методиев – Christopher. Брейкът ще излъчи първите си олимпийски шампиони на Игрите в Париж това лято, а преди 6 години в Буенос Айрес дебютно бе демонстративен спорт на младежката олимпиада.

Суператракции се очертават и в турнира по баскетбол 3х3, който отново ще бъде Открито градско първенство. Сезонът в една от най-атрактивните баскетболни дисциплини е на прага и сега през уикенда главни действащи лица ще са момчета, родени през 2007 и 2008 г. Началото е предвидено в събота в 10.30 ч., като турнирът има задължителен характер за участие за всички столични клубове, които са с отбори в тази възрастова група. Една от целите на надпреварите е подбор на състезатели, които да сформират на национален отбор за участие в предстоящите важни турнири под егидата на ФИБА.

Ето и предварителната програма на Ърбан зона „Спортувай в твоя град“ 2024:
Събота, 27 април
09.30 – 10.30 БАСКЕТБОЛ жребий за групите
10.00 – 14.00 СТРИЙТ ФИТНЕС Legendary на Battle of Legends и SPF BULGARIA
10.00 – 18.00 ПАРКУР национален турнир
10.30 – 18.00 БАСКЕТБОЛ градско първенство – групова
11.00 – 16.00 ВЪЖЕН ТРОЛЕЙ – над езерцето зад сцената
11.30 – 12.00 ДЕМОНСТРАЦИИ SPF
12.00 – 12.15 ОТКРИВАНЕ НА ЪРБАН ФЕСТ „Спортувай в твоя град“
12.15 – 13.00 ДЕМОНСТРАЦИИ SPF
14.00 – 19.00 СТРИЙТ ФИТНЕС състезание по база мъже и жени

Неделя, 28 април
10.00 – 14.00 БРЕЙК ALL STYLE шампионат10:30 – 14.00
БАСКЕТ 3Х3 градско първенство 1/4-финали, полуфинали и финал
11.00 – 16.00 ВЪЖЕН ТРОЛЕЙ – над езерцето зад сцената
12.00 – 16.00 ПАРКУР демонстрации на шампионите
16.00 – 16.15 НАГРАЖДАВАНЕ И ЗАКРИВАНЕ

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт