Намери ни
To Top

Бивш пилот: Ако беше само до талант, Хамилтън щеше да вземе последните три титли

Бившият пилот на Уилямс и Бенетон във Формула 1 Тиери Бутсен се изказва изключително рядко по въпроси, свързани със световния шампионат, въпреки че белгиецът следи внимателно всеки сезон. Бутсен записа 163 старта във Формула 1 между 1983 и 1993, като взе 3 победи и 15 подиума.

Сега обаче Бутсен, който развива успешна бизнес кариера и има собствен отбор в най-големият GT шампионат, коментира представянето на 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън.

39-годишният британец напуска Мерцедес в края на сезона, а на „Сузука” в неделя имаше проблеми с много сериозно недозавиване и трудности в работата с гумите, а на финала остана едва 9-и.

Белгиецът е убеден, че Хамилтън е най-талантливият пилот в момента във Формула 1, но обясни, че за съжаление, това не е достатъчно, за да си световен шампион. А по адрес на това, че Люис ще кара за Ферари от следващия сезон, Тиери допълни, че един пилот не може сам да качи отбора си на върха в класирането.

„Мисля, че пилотът вече не може да качи отбора си на върха във Формула 1 – обясни Бутсен. – Вече не става така, но беше възможно през 70-те и 80-те години. Може би донякъде и пред 90-те, но оттогава насам вече е невъзможно. Ако беше само до талант, Люис щеше да победи Верстапен миналата година и да вземе световната титла, също и през 2022, както и щеше да е шампион и тази година. Пилотите вече не участват в развитието на колата, с това се занимават основно компютрите и инженерите.”

Бутсен допълни и какво мисли за ефекта от преминаването на Хамилтън във Ферари.

„Дали Хамилтън ще успее да качи Ферари на върха? Не мисла – обясни Тиери. – Ако Ферари се върне на върха, то това ще е защото тимът е направил автомобил, който може да побеждава. А от края на тази година колко време ще има Хамилтън, за да изгради около себе си екип и да има принос за новата кола? Но пък тази промяна ще се отрази добре на мотивацията му, на ентусиазма му отново да се състезава.”

Белгиецът обърна внимание на друга особеност от представянето на най-успешния пилот в историята на Формула 1.

„Не мисля, че в момента Люис не влага всичките си усилия защото ще напуска Мерцедес, но виждам, че с неговия опит и възраст, вече му е малко по-трудно да дава 100 процента от себе си – обясни Бутсен. – Може би той кара на 98 процента. Видяхме как в състезанието Люис сам предложи по радиото да пропусне Ръсел напред. Преди няколко години той щеше да се бори като лъв, за да остане пред съотборника си.”

Бутсен коментира още по-задълбочено представянето на Хамилтън.

„Когато ситуацията на Люис се влоши, както стана в неделя, той просто се отказва и дава шанс на Ръсел да се представи по-добре от него – обясни белгиецът. – Сякаш Люис усеща, че няма възможност да се представи по-добре, но не знам каква е причината.”

Хамилтън продължава да твърди, че влага всичките си усилия в работата с Мерцедес, както в състезанията, така и в подготовката за тях, но критиките по негов адрес стават все повече, като основно са свързани с това, че той не влага достатъчно усилия, за да помага на тима.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт