Намери ни
To Top

Италия е четвъртата страна домакин на Евроволей 2026

След успеха на Европейското първенство през 2023 година, чието икономическо и социално въздействие беше оценено на около 234 милиона евро, континенталното събитие за мъже ще се върне отново в Италия през 2026 година, обяви най-популярният волейболен сайт в Италия и света volleyball.it.

Следователно действащите световни шампиони на Фердинандо Де Джорджи ще имат възможността да играят на континентален шампионат на родна земя за второ поредно издание. Италия ще бъде съорганизатор на събитието заедно с вече потвърдените страни: България, Финландия и Румъния.

Европейското първенство през 2023 г.


представляваше нещо изключително на организационно ниво и Италианската волейболна федерация реши да повтори изживяването, като по този начин предложи на десетки хиляди фенове нова възможност да станат свидетели на подвизите на най-добрите спортисти на континента.

Болоня, Бари, Анкона, Перуджа и Рим, ще са градовете, които ще са домакини на Евроволей 2026. Рим ще е домакин на финалната четворка.В Италия ще се играят двубои от предварителните групи, 1/8-финалите, 1/4-финалите, както и полуфинали и финали.

„Решението да се повери на Италианската волейболна федерация реализацията на това престижно събитие свидетелства за нашето непрекъснато и ползотворно сътрудничество и в същото време непоколебимата им ангажираност към прогреса на нашия спорт, което направи Италианската волейболна федерация водещ играч в популяризирането и разпространението на любовта към волейбола по света“, каза президентът на CEV Александър Боричич.

„Като номинираме Италия за съорганизатор на Европейското първенство за мъже през 2026 г., ние искаме да се възползваме от ценното наследство на изданието през 2023 г. и да преминем към следващата стъпка.“

„Това бяха интензивни и много възнаграждаващи дни за нас – заяви президентът на FIPAV Джузепе Манфреди –; както знаем, миналата седмица имахме удоволствието да бъдем приети от няколко министри, които преди това бяха подкрепили финансово нашите европейски първенства, които завършиха с всеобщо признат успех. Ясно е, че представянето на прогнозния доклад на Италианският олимпийски комитет (CONI) преди месеци и впоследствие окончателния доклад в офисите на министъра на спорта и младежта беше нещо, което демонстрира нашето най-голямо внимание при справянето с едно приключение, което се оказа единствено по рода си. С подкрепата на CEV реализирахме една мечта, две континентални събития на девет места за един месец състезания, които ще останат в историята на нашата дисциплина. Сега, с обновен дух на сътрудничество, ние се гмуркаме в това ново и завладяващо приключение, с което ще се опитаме да оставим важно наследство на нашето движение.“

Италия беше домакин на първото континентално събитие за мъже през 1948 г. Откакто CEV беше създадена през 1973 г., тя беше домакин и на изданията през 2005 г. и 2015 г. (съответно заедно със Сърбия и Черна гора и България) и големия успех на събитието миналата година с мачове, изиграни в Болоня, Перуджа, Анкона, Бари и Рим.

Както през 2019 година, В Европейското първенство участват 24 отбора; 4 нации съорганизатори, плюс 8-те директно класиране въз основа на крайното класиране на изданието през 2023 г. (Полша, Словения, Франция, Холандия, Сърбия, Украйна, Германия и Португалия), плюс 12 други отбора, които ще преминат през планираните квалификации през лятото на 2024 и 2025 г.

Който и да спечели Европейското първенство през 2026 г., автоматично ще получи квота за участие на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Волейбол