Намери ни
To Top

БФШ 2022 честити 49-ия рожден ден на световния шампион Веселин Топалов

Председателят на Българската федерация по шахмат 2022 д-р Венета Петкова честити 49-ия рожден ден на световния шампион гросмайстор Веселин Топалов.

“За мен е чест да те познавам, Веско! Бъди все така позитивен, вдъхновяващ и патриотичен! Ти си пример за всички!”, заяви тя.

С върхов текущ рейтинг от 2826,5, постигнат през 2015 г., Веселин Топалов е на 5-о място във вечната ранглиста.


Българинът е един от само седемте шахматисти, които са били начело на световната ранглиста, откакто тя съществува (1971 г.), като името му е редом с Фишер, Карпов, Каспаров, Крамник, Ананд и Карлсен. Той е единственият шахматист, избран за „Спортист на годината” на България (2005 г.).

Както е известно, Веселин Топалов подкрепи непризнатата от ФИДЕ и ЕШС родна федерация. Българската федерация по шахмат 2022 е носител на лиценза за шахматна федерация от Министерството на младежта и спорта, но член на международната федерация и Европейския шахматен съюз е Българската спортна федерация по шахмат, която се оглавява от гросмайстор Милен Василев.

В началото на март министърът на ММС Димитър Илиев инициира дискусия между представителите на двете федерации, но тя завърши без да бъдат направени реални стъпки и отстъпки към край на продължаващото вече повече от седем години разединение в шахматната общност.

Последвайте каналите ни в:

Ощр от категория Спорт