Намери ни
To Top

От УЕФА признаха за грешки при обмисляните промени в евротурнирите в миналото

Европейската футболна централа (УЕФА) призна, че собствените й планове за състезание в стила на Суперлигата биха унищожили интереса към вътрешните първенства в различните държави.

През 2019 година ръководният орган на европейския футбол сериозно обмисляше въвеждането на нов клубен формат, включващ промоция и изпадане, където класирането за следващия сезон да се определя от представянето в евротурнирите за някои състави. Предложението имаше някои прилики с последната версия на планираната европейска Суперлига с 64 отбора, представена от нейния организатор A22 през декември.

На предложението на УЕФА от 2019-а яростно се противопоставиха местните лиги, които критикуваха затворения характер на формата, а заместник-генералният секретар на УЕФА Джорджо Маркети каза, че критиките към тези планове и към Суперлигата са основателни.


„Помислете за сценарий, при който редица клубове вече знаят, че са участници в Европа, те са във висшата лига (на Суперлигата), каквото и да е това. Какво ще се случи с тях? За какво се борят?“, попита Маркети, цитиран от агенция ДПА и БТА.

„Не бихме могли честно да кажем, че няма да има въздействие върху лигите. Съвсем очевидно е. Нуждаем се от стимула за класиране за евротурнирите, особено за Шампионската лига. Това е твърде важно за лигите“, добави Джорджо Маркети.

В крайна сметка УЕФА се спря на нов формат за своите клубни състезания, които да започнат от следващия сезон.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол