Намери ни
To Top

Ливърпул и Челси в битка за първия трофей в Англия

Ливърпул и Челси излизат в спор за първия трофей в Англия за сезона. Двата отбора се срещат във финала за Купата на Лигата. Срещата започва в 17 часа на “Уембли”.

Мърсисайдци и лондончани бяха на същия финал само преди две години.


През 2022 г. Ливърпул спечели след изпълнение на дузпи. Същия сезон “червените” триумфираха по идентичен начин и във ФА Къп – с дузпи срещу Челси, като и двете срещи завършиха 0:0. Това даде начало на серия от четири поредни нулеви равенства в двубоите между двата отбора. Този сезон те започнаха да си вкарват голове. През август, в първия кръг от първенството, мачът на “Стамфорд Бридж” завърши 1:1, а в края на януари Ливърпул спечели с 4:1.

Мърсисайдци елиминираха Лестър, Борнемут, Уест Хам и Фулъм по пътя си към финала. Челси пък се справи с Уимбълдън, Брайтън, Блекбърн, Нюкасъл и Мидъзбро.

Ливърпул е рекордьор по трофеи в Купата на Лигата с девет отличия, докато лондончани са го печелили пет пъти, за последно през 2015 г., когато на финала победи водения от Маурисио Почетино Тотнъм. Мърсисайдци правят великолепен сезон, въпреки че миналото лято имаше сериозни промени в състава. Те са лидери в първенството и продължават участието си във ФА Къп и Лига Европа. Завършекът на сезона ще е свързан емоционално с Юрген Клоп, който напуска “Анфийлд” през лятото, а всички в клуба искат да го изправят подобаващо – тоест с трофеи.

Представянето на Челси е на другия полюс. Отборът направи мащабна лятна селекция и стартира с големи очаквания, но представянето му бе разочароващо. Лондончани са десети в първенството и шансовете им да играят в евротурнирите догодина са свързани със спечелване на някоя от купите. Последните седмици тимът показа малко по-добра игра, като отстрани Астън Вила във ФА Къп след успех с 3:1 на “Вила Парк”, победи Кристъл Палас със същия резултат и измъкна точка от гостуването си на Манчестър Сити в мач, в който игра на много високо ниво.

Маурисио Почетино пое клуба миналото лято и може да спечели първия си трофей в Англия, след като не успя да го постигне със Саутхамптън и Тотнъм. Именно Ливърпул го спря в най-големия мач в кариерата му като треньор. През 2019 г. мърсисайдци победиха “шпорите” на финала в Шампионската лига.

Ливърпул е осакатен от поредица контузии, но това на този етап не спира устрема на тима. Диого Жота и Къртис Джоунс пропускат двубоя, след като получиха травми преди седмица по време на мача с Брентфорд. Алисон и Трент Александър-Арнолд също са аут за двубоя. Мохамед Салах, Дарвин Нунес и Доминик Собослай са под въпрос за двубоя. Най-вероятно като титуляр ще излезе Коди Гакпо, който има четири гола в турнира този сезон.

Челси също има своите кадрови проблеми, които ги преследват през целия сезон. Добрите новини са свързани с това, че последните седмици Бен Чилуел и Кристофър Нкунку се завърнаха след дълго лечение на контузии. Тиаго Силва и Беноа Бадиашил са под въпрос за финала. Двубоят обаче пропускат капитанът Рийс Джеймс, Уесли Фофана, Ромео Лавия, който има 32 изиграни минути след пристигането си през миналото лято, Марк Кукурея и Лесли Угочукву.

Последвайте каналите ни в:


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол