Намери ни
To Top

Елена Узунова спечели приза „Спортист на годината“ в Петрич

Бронзовата медалистка в хвърлянето на копие от Европейското първенство за глухи в Полша Елена Узунова спечели приза „Спортист на годината“ на официалната церемония „Спортист на годината на община Петрич“ тази вечер в южния град. На церемонията бяха отличени най-добрите спортисти, треньори и отбор сред над 100 номинирани при деца, юноши и девойки, мъже и жени. Всички предложения в различните категории бяха обявени седмица по-рано на официалния сайт на община Петрич, където всеки можеше да даде своя глас по електронен път. 

За първи път тази година имаха възможност да участват и да бъдат номинирани и непрофесионални спортисти, които допринасят за популяризирането на активния начин на живот в общината.


Специален гост на събитието тази вечер беше олимпийската шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика в Токио 2020 година Симона Дянкова, която връчи награди в няколко категории.  

Кметът на общината Димитър Бръчков обяви наградата на Узунова и каза пред присъстващите, че преди пет години заедно са сменили формата на церемонията и сега тя има своя уважителен характер към всички деца, юноши, девойки, мъже и жени, които са се трудили да постигнат успехи на спортното поле. Община Петрич ще продължава да инвестира в спортна инфраструктура, в различни събития и мероприятия, които да мотивират допълнително, каза кметът. Той посочи, че днешната церемония е презентация на палитрата от спортове и от категории, които се практикуват в Петрич и състезателите постигат успехи на държавно, европейско и световно ниво.  

На второ място при мъже и жени беше наградена Силвия Аздреева, която през 2022 г. изкачи връх Еверест. Тя е първата българка, направила последователно изкачване на връх Еверест и връх Лхотце, като двата върха е изкачила общо за 27 часа. На трето място в същата категория беше отличен Сашко Димитров от клуб по билярд „Бо и БО“.   

Отбор на годината в Петрич стана Общинският хандбален клуб Беласица, а за треньор на годината приза взе техният треньор Красимир Мелеков.  

Спортист на годината при децата стана Сияна Манасиева от спортния клуб по художествена гимнастика Бела Спорт, на второ място се класира Никола Калистрин шампион по борба, а на трето място Изабела Шамлиева – състезател по художествена гимнастика.  

При юношите и девойките отличието грабна Димитър Малев, който е шампион по самбо и джудо и се състезава с спортен клуб Локомотив.  На второ място беше отличен Иван Янкулски от боксов клуб Лъвовете, а на трето място Стоян Петров – състезател по бокс от спортен клуб Беласица. Спортен клуб по художествена гимнастика Бела-спорт беше избран за отбор на публиката, а за треньор на публиката беше отличена техният треньор Симона Якимова. Спортист на публиката стана Богдан Шумаров, който е професионален състезател по кикбокс. На церемонията бяха връчени и няколко специални награди.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Спорт