Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2024/01/screenshot502282.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Ще печели ли пари състезанието в Мадрид? – Sportove
Намери ни
To Top

Ще печели ли пари състезанието в Мадрид?

Мадрид ще приеме старт от Формула 1 от 2026 година нататък, като в испанската столица ще има ново улично трасе около изложбения комплекс IFEMA. Авторите на проекта за състезание от Формула 1 в Мадрид са уверени, надпреварата ще донесе сериозни финансови ползи на града, но има и такива, които се съмняват в икономическите разчети на проекта.

В тази група попада икономистът Сантяго Нино Бесера, който използва реалните икономически показатели на Гран При на Испания в Барселона. Таксата за старта в Каталуня е 26 милиона евро на година, а икономическият ефект за областта се оценява на 250 милиона евро.


В Мадрид прогнозират, че икономическият ефект от тяхното състезание ще е 450 милиона евро.

„Нямам отговор на въпроса защо в Барселона се генерират 250 милиона евро, а в Мадрид разчитат на 450 милиона – цитира Бесера вестник Marca. – Откъде идва тази разлика? Сега в Либърти Медия трябва да решат дали ще е икономически оправдано да има още едно състезание в Испания и ако е така, то най-вероятно таксата за Барселона ще се вдигне.”

Бесера припомни и предишния опит на Испания да организира две състезания от Формула 1 на сезон – в Барселона и Валенсия, където между 2008 и 2012 се проведоха пет старта.

„Още след първото състезание във Валенсия стана ясно, че проектът е неефективен, а за втората година вече се беше превърнал в катастрофа – напомни икономистът. – Да видим какво ще стане в Мадрид.”

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558