Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2024/01/screenshot501628.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
АФБ пак без лиценз, БФАС поема автомобилния спорт – Sportove
Намери ни
To Top

АФБ пак без лиценз, БФАС поема автомобилния спорт

Съдебната битка в българския автомобилен спорт стигна до финала си днес, след като Върховният административен съд (ВАС) потвърди, че отнемането на лиценза на Автомобилната федерация на България (АФБ) е законно. Лицензът на АФБ беше отнет от бившия министър на спорта Радостин Василев, но това решение беше обжалвано от АФБ и тричленен състав на ВАС отмени заповедта на Василев. След това друг служебен министър на спорта – Весела Лечева върна лиценза на АФБ и отне този на БФАС.

От БФАС също обжалваха това решение и сега петчленният състав на ВАС постанови, че решението на предходната инстанция е неправилно и лицензът на АФБ е законно отнет.


Решението на петчленния състав на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Съдебната битка в последните години между АФБ и БФАС струва скъпо на автомобилния спорт, тъй като в съчетание с коронавирус пандемията календарите на националните шампионати пострадаха сериозно, като през 2022 например нямаше рали шампионат.

През 2022 година, когато управляваше БФАС се проведоха шампионатите на писта и планинско, а през 2023 АФБ успя да върне ралитата в календара, но в много орязан вид.

„По случай окончателното решение на петчленния състав на ВАС, който потвърждава заповедта на Радостин Василев за законното отнемане на лиценза на АФБ, обявяваме 26.01.2024 за Национален ден на автомобилния спорт”, написа в социалните мрежи Румен Дунев. Председателят на БФАС изрично заяви, че сезон 2024 ще има, като това идва броени седмици, след като АФБ представи календар за сезон 2024 в отделните шампионати.

Тепърва предстои да разберем каква ще е реакцията на АФБ, как ще постъпи Министерството на спорта и министър Димитър Илиев относно лиценза и какви са плановете на БФАС за предстоящия сезон 2024 в българския автомобилен спорт.

Последвайте канала ни в

Снимки: Sportal.bg

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558