Намери ни
To Top

По-здрави джанти във Формула 1 през 2024 година

При въвеждането на новите аеродинамични правила във Формула 1 в началото на 2022 година част от компоненти по автомобилите бяха стандартизирани. Това се направи с цел намаляване на разходите, свързани с разработването и закупуването на съответните части.

В списъка със стандартните компоненти попаднаха и джантите, които станаха еднакви за всички. Те се доставят от германската компания BBS, която спечели конкурса на ФИА и ФОМ, за доставяне на 18-инчовите джанти.


Тези по-големи джанти, до края на 2021 година се използваха 13-инчови, понасят по-големи натоварвания при всеки инцидент, което води до по-големи поражения по тях. Доста често едно от последствията от тези поражения са изхлузването на самата гума от джантата.

Последният подобен случай беше в Гран При на Сао Пауло, когато при катастрофата между Алекс Албон и пилотите на Хаас Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен на старта една от гумите на тайландеца се изхлузи по подобен начин. Тогава тя се удари в задното крило на Дениъл Рикардо, чието състезание реално беше провалено, въпреки че той не беше част от същинския инцидент.

А за да се избегнат подобни случки в бъдеще от BBS са разработили нова, по-здрава джанта – MK2, която ще стане стандартна още за началото на сезон 2024. Този модел вече беше на разположение на част от тимовете във втората половина на миналата година, но сега абсолютно всички джанти ще са MK2.

„Историята на разработката на МК2 е, че в сравнение с 13-инчовата ера, 18-инчовите понасят повече странични удари, което води до по-често изхлузване на гумите. Тази разработка дойде по молба на ФИА.

„Новата джанта е идентична като форма със старта. Износването на материала не беше проблем с оригиналния дизайн, но външният пръстен беше подсилен, за да издържа на страничните удари. Сега устойчивостта на странични удари е два пъти по-голяма, а джантите са съвсем малко по-тежки“, казаха от BBS за motorsport.com.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт