Намери ни
To Top

Медведев отстрани палача на Григор, Хуркач сложи край на приказката на сензацията Казо

Номер 3 в световния тенис Даниил Медведев достигна до четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия, след като се наложи над португалеца Нуно Боржеш с 6:3, 7:6 (4), 5:7, 6:1.

Руснакът сервираше за мача в третия сет и дори имаше два мачбола, с които да приключи, но направи серия от грешки, от които Боржеш се възползва, за да спечели частта 7:5. Португалецът обаче нямаше сериозни аргументи в четвъртия сет и Медведев спечели мача без повече нерви.

„Третият сет бе много физически, защото той игра агресивно.


Всеки път, когато пращах удар, който не беше дълбок, той го поемаше с цялата си сила, което беше много впечатляващо. Не играх достатъчно добре, пропуснах някои топки, направих грешки“, призна Медведев след мача.

27-годишният руснак, който достигна до финала в Мелбърн през 2021 и 2022, се класира за четвъртфиналите за трети път през последните 4 години.

Боржеш, който изненадващо елиминира най-добрия българин в АТР тура Григор Димитров, игра изключително добре във втория и третия сет, като използва като оръжие късите топки, с които изненада и затрудни руснака. С редовните си набези към мрежата португалецът диктуваше играта, записвайки 49 уинъра срещу 21 на Медведев (без асовете). Но това, което се оказа решаващо, беше огромният брой непредизвикани грешки, които Боржеш остави в статистиката – цели 66 срещу 34 на Медведев.

„Мислех, че ще се стигне до пет сета, щастлив съм, че това не се случи. Преди мача се чувствах 100% готов, но той ме накара за тичам. Изморен съм, надявам се, че след ден почивка ще бъде окей“, каза още Медведев.

Руснакът ще се срещне в следващата фаза с поляка Хуберт Хуркач, който сложи край на впечатляващия дебют на Australian Open на 21-годишния французин Артюр Казо със 7:6 (6), 7:6 (3), 6:4.

Французинът бе под номер 122 в световната ранглиста преди първия турнир от Големия шлем и участва в него с „уайлд кард“, но ще заеме рекордно 86-о място при публикуването на новото класиране на АТР.

В първия сет Казо поведе след пробив с 3:0, но Хуркач направи рибрейк в петия гейм, като бе по-спокоен в тайбрека. Във втория сет нямаше пробиви, а в тайбрека полякът направи три минипробива и поведе с 2:0. Взимане на подаването на Казо още в началото на третата част бе достатъчно за Хуберт Хуркач да затвори мача с крайното 6:4.

Полякът направи 11 аса срещу 18 на Казо, бе значително по-добър при точките на първия и втори сервис, както и при ретурите, което му се отплати. Артюр Казо бе отслабен и от болки в корема преди третия сет, което наложи викането на корта на лекар.

Даниил Медведев има реални шансове да се завърне на върха на световната ранглиста в понеделник. За да се случи това, той трябва да спечели титлата в Мелбърн, а сегашният №1 Новак Джокович и №2 Карлос Алкарас да отпаднат преди полуфиналите. Ако Джокович и Алкарас се срещнат на финала, мачът за титлата ще определи и кой от тези двама играчи ще бъде начело на класацията в деня след приключването на първия за годината турнир от Големия шлем.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Тенис