Намери ни
To Top

Холанд изпревари Меси, Роналдо, Белингам и още куп звезди за престижна награда

Голмайсторът на Манчестър Сити Ерлинг Холанд беше обявен за Най-добър футболист за 2023 година на 14-ото издание на Globe Soccer Awards, които се проведоха днес на бляскава церемония в Дубай.

Холанд спечели първия си подобен приз в силната конкуренция на куп други звезди – Кристиано Роналдо, Мохамед Салах, Джуд Белингам, Бернардо Силва, Лионел Меси, Карим Бензема, Килиан Мбапе, Виктор Осимен и Винисиус Жуниор. Нападателят беше избран чрез комбиниран вот от футболните фенове по цял свят и специално жури от 30 изявени футболни личности като.

Норвежкият национал си заслужи наградата с невероятните успехи на индивидуално и клубно ниво. Той беше с основна роля за историческия първи требъл на Манчестър Сити през миналия сезон, съставен от трофеите в Шампионската лига, Премиър лийг и ФА Къп. Към тях той прибави и спечелените Суперкупа на Европа и Световно клубно първенство. През миналата кампания Холанд счупи рекорда за най-много голове в Премиър лийг, отбелязвайки 36 попадения в 35 срещи в дебютния си сезон в английския елит. В ШЛ той също беше водещ реализатор със своите 12 гола в 11 двубоя. Що се отнася до календарната 2023 година, нападателят заби общо 50 гола, отстъпвайки само на Роналдо и Мбапе в това отношение.

“В Сити има група невероятни хора, както и мениждъра (Пеп Гуардиола – б.р.), който също не е зле. Клубът е фантастичен и подкрепата, която получаваме от администрацията и ръководството е огромна. Това е приятен клуб и наистина се наслаждавам на това, че съм там. Обичам Шампионската лига и беше голяма сбъдната мечта, когато я спечелихме. Това беше фантастично усещане. Надявам се скоро отново да играя, защото започва малко да ми писва да не го правя”, заяви Холанд, след като получи своя приз. От организаторите поднесоха приятна изненада на норвежеца, като излъчиха видео, в което го поздравяват негови малки фенове. “Разбира се, това е невероятно. Това, което също искам да покажа с моята кариера, че откъдето и да идваш, аз лично идвам от малък град в Норвегия, можеш да стигнеш далеч. Става въпрос за усилен труд и да имаш хора около себе си. Това е много красиво да се види”, добави трогнатият 23-годишен играч.

Наградата на Холанд не беше единствената за Сити на церемонията, като английският шампион беше избран за Най-добър клуб, а мениджърът Джосеп Гуардиола взе треньорския приз. Роналдо не спечели голямата награда, но си тръгна с други три – за Най-добър играч в Близкия изток, за Любимец на феновете и за Най-добър голмайстор. За най-добра при жените беше посочена Аитана Бонмати от Барселона, като клубът взе отборната награда при дамите. Що се отнася до призовете по позиции, за Най-добър вратар беше отличен Едерсон от Манчестър Сити, а съотборникът му Родри беше избран за Най-добър полузащитник. Общо бяха раздадени награди в 26 категории.

Наградени на Globe Soccer Awards 2023:

Най-добър футболист: Ерлинг Холанд (Манчестър Сити)

Най-добра футболистка: Аитана Бонмати (Барселона)

Най-добър треньор: Джосеп Гуардиола (Манчестър Сити)

Най-добър клуб: Манчестър Сити

Най-добър клуб при жените: Барселона

Най-добър вратар: Едерсон (Манчестър Сити)

Най-добър халф: Родри (Манчестър Сити)

Най-прогресиращ футболист: Джуд Белингам (Реал Мадрид)

Награда “Марадона” за най-добър голмайстор: Кристиано Роналдо (Ал-Насър)

Любимец на феновете: Кристиано Роналдо (Ал-Насър)

Най-добър футболист в Близкия изток: Кристиано Роналдо (Ал-Насър)

Най-добър клуб в Близкия изток: Ал-Ахли (Египет)

Най-добра академия в Близкия изток: ЗЕД ФК (Египет)

Най-добра медийна компания в Близкия изток: Saudi Media Company

Най-добър президент: Халдун Ал Мубарак (Манчестър Сити)

Най-добър спортен директор: Кристиано Джунтоли (Ювентус)

Най-добър агент: Жорже Мендеш 

Кариерна награда за футболист: Каземиро (Манчестър Юнайтед)

Кариерна награда за футболист: Джон Тери

Кариерна награда за треньор: Лионел Скалони (Аржентина)

Най-добър дигитален журналист: Фабрицио Романо

Най-добро дигитално съдържание на клуб от Серия “А”: Рома

Най-добро дигитално съдържание на футболист от Серия “А”: Рафаел Леао (Милан)

Най-добър eSports играч: Msdossary7

Най-добър футболен инфлуенсър: Alnoufali_7

Най-добър създател на видеосъдържание: Asgari_freestyle

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago

Ощр от категория Световен футбол