Намери ни
To Top

Алкарас се завърна в Мелбърн с победа срещу Гаске, Зверев също продължава

След две години отсъствие от Australian Open Карлос Алкарас се завърна с победа на твърдата настилка в Мелбърн. Поставеният под №2 в основната схема при мъжете испанец започна тазгодишната си кампания в турнира със 7:6(5), 6:1, 6:2 срещу французина Ришар Гаске.

Алкарас имаше известни затруднения в първия сет срещу бившия №7 в света , който успя да направи няколко зашеметяващи уинъра от бекхенд. Единият от тях дойде при 2:3 точки в тайбрека, в който Гаске поведе с 5:4.


Алкарас обаче спечели три поредни точки и успя да премине през него и след това изобщо не погледна назад до края на мача на “Род Лейвър Арена”. Испанецът излизаше често на мрежата и с по два пробива във втория и третия сет си осигури победата. Той завърши двубоя с 53 уинъра срещу 19 на Гаске.

“Винаги е страхотно да играя тук в Австралия“, заяви Алкарас в интервюто си на корта. „Това е третият път, в който играя тук. Нямах добри резултати през годините, но ми харесва много и ми липсваше миналата година. Днес се почувствах наистина добре, като излязох на корта и се забавлявах много. Опитах се да се представя по-добре. В първия сет се затрудних малко с играта на Ришар, който беше страхотен, но с всеки сет играех все по-добре и по-добре и накрая мисля, че играх на доста добро ниво.”

“Ришар е невероятен тенисист, но трябва да кажа, че той е още по-добър човек”, заяви Алкарас за носителя на 16 титли в тура Гаске. “Той притежава много талант, а бекхендът му е направо луд. Начинът, по който удряше топката днесбеше страхотно да играя срещу него. За мен много е важно да изпитвам наслада от играта и това е нещото, което ме движи напред. Позитивен съм, искам винаги да имам усмивка на лицето. Като дете бях различен характер – ядосвах се на корта, избухвах лесно, но постепенно се научих“, каза Алкарас след успеха си.

Карлос Алкарас направи чудесен сезон през 2023 година, като вдигна шест трофея и постоянно беше в битка за първото място в световната ранглиста с Новак Джокович. Той пристигна в Мелбърн като №2 в класацията на АТР, но може да измести сърбина от върха през тези две седмици.

Във втория кръг Алкарас, който пропусна Australian Open 2023 заради контузия, ще се изправи срещу Лоренцо Сонего, който спечели с 4:6, 7:6(8), 6:2, 7:6(4) срещу Даниел Еванс. Двамата имат само един мач помежду си, като Сонего печели срещу Алкарас на турнира в Синсинати през 2021 година с 6:3, 7:6 (6)..

След като триумфира на Откритото първенство на САЩ през 2022 г. и на “Уимбълдън” през 2023 г., 20-годишният испанец даде заявка да стане третият мъж в “Оупън ерата”, който печели три корони от Големия шлем преди 21-годишна възраст след Матс Виландер и Бьорн Борг.

Още един от фаворитите – Александър Зверев от Германия, продължи към следващата фаза. Той се наложи над сънародника си Доминик Кьопфер с 3:1 сета – 4:6, 6:3, 7:6 (3), 6:3. Зверев допусна един пробив в първия сет и загуби частта. Във втория той спечели едно подаването на съперника си, за да изравни резултата. В третата част всеки взимаше сервиса си, но в тайбрека Зверев, който е номер 6 в света, направи два мини пробива и поведе. В четвъртата част той отново имаше нужда от само един пробив, за да спечели мача. Германецът пропусна един мачбол, но бе безкомпромисен при втория. Зверев се отчете с цели 19 аса и направи 50 печеливши удара срещу 23 на Кьопфер.

Във втория кръг Александър Зверев е абсолютен фаворит срещу словашкия квалификант Лукаш Клайн, който е под номер 163 в ранглистата на АТР.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Тенис