Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2024/01/screenshot497761.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Танак: Новата точкова система ще направи победите по-малко ценни – Sportove
Намери ни
To Top

Танак: Новата точкова система ще направи победите по-малко ценни

Световният рали шампион за 2019 година Ойт Танак коментира новата точкова система, която ще бъде използвата в Световния рали шампионат (WRC) през 2024 година.

В опит да направят последните дни на състезанията по-интересни организаторите на шампионата обявиха изцяло нова точкова система. Според нея в края на съботния ден първите десет в класирането на ралито ще получават точки по следната скала 18-15-13-10-8-6-4-3-2-1, но само, ако стигнат до финала на ралито в неделя. В противен случай всички пилоти, които са били зад тях в събота, ще се изкачат с по едно място напред.


Отделно от точките в събота първите седем от неделните отсечки ще получат точки по скалата 7-6-5-4-3-2-1. Целта на това допълнително раздаване е да се избегнат ситуациите, в които пилотите карат пестеливо в неделя сутринта, за да запазят гумите си за пауърстейджа, който ще продължи да бъде част от всяко едно състезание.

По този начин ще се запази теоретичният максимум от 30 точки, който даден пилот ще може да спечели от едно рали. Според новата скала обаче ще е възможно победителят да спечели по-малко точки от втория в състезанието.

Именно поради тази причина Танак смята, че сега победите ще станат по-малко ценни спрямо миналото. Естонецът също така каза, че той няма да промени своя подход към състезанията и винаги ще атакува, за да вземе максимума от всяка възможност.

„Нека да видим какво ще стане. От гледна точка подхода ми няма да има промяна, защото трябва да взимаш максимума от всяка ситуация. Винаги е лесно да се критикува, но нека да кажем, че сега победите ще са по-малко ценни. Сега няма да има голяма разлика дали си първи, или втори.

„Освен това става малко по-сложно. За нас пилотите нещата не се променят много, единствено ще трябва да сме малко по-агресивни в неделя. Аз все още ще искам да печеля, но в миналото това значеше повече. Всяка победа трябва да е специална и да ти носи предимство в точките. Сега точковият аванс, който можеш да натрупаш от една победа ще е по-малък“, заяви Танак.

Новата точкова система ще направи своя дебют след две седмици в рали „Монте Карло“, с което ще стартира сезон 2024 в WRC. Състезанието в Княжеството ще отбележи и повторния дебют на Танак с екипа на Хюндай, в който той се завръща след едногодишния си престой в М-Спорт.

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558