Намери ни
To Top

Спорадично и без командири: Нетаняху с люта военна закана, “Хизбула“ отвърна с мълниеносни удари

Израел продължава да бомбардира Ивицата Газа в събота, като войната му срещу „Хамас“ продължава вече почти четири месец.

В събота премиерът Бенямин Нетаняху обеща да постигне пълна победа над палестинските екстремисти, съобщава АФП. „Израел ще се бори и за връщане на нашите заложници и гарантиране, че Газа вече няма да бъде заплаха за Израел. Трябва да оставим всичко настрани, докато не бъде постигната пълната победа“, каза Нетаняху в изявление, разпространено от неговия кабинет.


Съобщава се за израелски удари по южния град Рафа, където стотици хиляди хора са потърсили убежище от боевете.

Жертвите на бомбардировката бяха откарани в Хан Юнис, където се събраха близки и опечалени.

припомня, че израелската армия заяви в събота, че е унищожила напълно командната структура на „Хамас“ в северната част на Ивицата Газа.

Говорителят на армията Даниел Хагари заяви, че бойците ѝ сега действат в района само спорадично и без командири.

Той каза, че Израел е убил около 8000 бойци в Северна Газа. Това обаче не може да се потвърди.

„Израелските отбранителни сили сега са съсредоточени върху разбиването на Хамас в южната и централната част на Газа“, каза той.

Израел е убил повече от 22 000 души от началото на войната – това сочат данните на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването, цитирани от News.bg.

Територията е опустошена и по-голямата част от населението от 2,3 милиона е разселено.

Офанзивата на Израел започна, след като въоръжени бойци на Хамас предприеха изненадваща атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, повечето от които цивилни, и взеха около 240 души за заложници. Повече от 120 остават в плен.

Междувременно „Хизбула“ изстреля десетки ракети по Северен Израел в събота, в отговор на убийството на висшия служител на „Хамас“ в Бейрут по-рано тази седмица. Салех ал Арури беше убит при предполагаема израелска атака в ливанската столица.

В изявление на подкрепяното от Иран ливанско движение се казва, че то е ударило база за контрол на въздушното движение в Мерон с 62 ракети.

Израелската армия заяви, че е идентифицирала около 40 изстрелвания от Ливан и че е отговорила.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел предупреди в събота, че Ливан бива въвлечен в регионален конфликт в следствие на войната на Израел с „Хамас“.

Борел, говорейки по време на посещение в Ливан, каза, че е наложително да се избегне регионална ескалация в Близкия изток и предупреди Израел, че „никой няма да спечели от регионален конфликт“.

Ощр от категория