Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2024/01/screenshot496183.png): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Любомир Личков: Най-важното, когато работиш с деца, е да изградиш човек с главно „Ч“ – Sportove
Намери ни
To Top

Любомир Личков: Най-важното, когато работиш с деца, е да изградиш човек с главно „Ч“

Любомир Личков е човек, който има важна роля за развитието на Национал, като е в клуба от 17 години. Пред погледа му са минали стотици деца и всеки нов набор му помага да увеличава опита и уменията си. С него говорим за предизвикателствата пред младите и за развитието и целите на Национал. Личков се занимава с футбол от осемгодишен.


До 24 г. играе, но след като осъзнава, че няма да стигне високо ниво, избира да се насочи към треньорската професия. 

„Между това да играеш и да си треньор разликата е голяма. Основното е в отговорността – като си състезател, трябва единствено да изпълняваш изискванията на треньора“, казва той. „Има голямо значение дали си играл футбол или не, като за бившите състезатели е по-лесно. Вижда се, че и хора, които не са били футболисти, се справят много добре като треньори“, добавя Личков. Негова основна отговорност в Национал е работата с момчетата в детските градини. 

„Най-важното, когато работиш с деца, е да изградиш човек с главно „Ч“. Да може да се справя в живота, да е отговорен. Знаем, че само 1-2% (от децата в школите) стават футболисти. От нас се изисква да помогнем на всички да станат добри хора“. Според него най-важно е футболистът да е отдаден и да тренира много. „Преди 20-30 години талантът беше на преден план, но вече основното е какво прави играчът – как се подготвя, как се храни, какво прави, да спазва режим“. Личков казва, че има много талантливи деца, но след като станат на 17, някои се отказват. „Това се вижда и в националните отбори, където до тази възраст сме конкурентноспособни, но след това става доста трудно. Много пъти сме говорили с колегите за това как да подобрим нещата, как да успеем да вдъхновим младежите да продължат с футбола. Единият вариант е играчът, ако има възможност, да излезе в чужбина. Не знам дали това е рецептата, но е вариант“. Надеждата му е, че в близко бъдеще поне двама-трима футболисти на Национал ще отидат в добри отбори в чужбина. А след това е важно да знаят, че там ще трябва да работят два пъти повече. 

Опитният треньор оценява високо развитието на Национал. „Дори надминахме някои мои очаквания. Случихме на много добри треньори и това беше ключово. Най-важното беше последователността в решенията – не може да е самоцел да имаш отбори в U19, U17, без да имаш основата. Когато видяхме, че имаме възможност за футбол 7 – направихме го, след това футбол 9, след това футбол 11… Правехме стъпките една по една“. По думите му краткосрочно целта е догодина мъжкият отбор да се бори за влизане във В група. „Искам също един ден като се видим с децата и родителите, те да спрат, да се усмихнат и да благодарят за отношението, което сме дали. И обратното, разбира се. Вече го виждам и е много приятно“, казва Личков.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория efbet Лига


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558