Намери ни
To Top

Баку плаща най-много, за да е домакин на Формула 1

2024 ще е изключително интересен сезон във Формула 1 както, надяваме се, заради битката за световната титла, така и поради факта, че изтичат договорите на 15 пилотите, състезаващи се в световния шампионат. Нещо подобно важи и за пистите, където се провеждат състезанията от Формула 1 – по-голямата част от договорите на 24-те трасета, където ще гледаме състезания тази година изтичат в края на 2025, но преговорите за удължаването им ще се проведат тази година.

Според австралийската медия Speedcafe, най-високата такса за домакинство на кръг от Формула 1 се плаща от Баку – 57 милиона долара, като договорът на Азербайджан е до края на 2026 година. От тези, които плащат такса, най-малко дава Автомобилният клуб на Монако – 20 милиона долара, за да организира състезанието по улиците на Монте Карло, но това трябва да се отчете като сериозен пробив, тъй като доскоро в Монако изобщо не плащаха такса, за да са в календара на Формула 1.


Няма информация за таксата на Китай и Маями, а както може да се очаква по-малко пари плащат популярните писти, където състезанията винаги са пред пълни трибуни: „Силвърстоун” (26 милиона долара), „Спа” (22 милиона долара), „Имола” (21 милиона долара), „Монца” (25 милиона долара).

Само на две състезания изтичат договорите в края на 2024 – това са надпреварите на „Силвърстоун” и на „Сузука”, но с оглед на важността им за Формула 1, то удължаването им е въпрос на време.

Доста по-оспорвано ще е при състезания, чиито договори приключват в края на 2025, в тази група влизат „Спа”, „Имола”, „Монца”, Лас Вегас (но тук едва ли ще има изненади), Мексико, Монако и „Зандвоорт”. В момента има две трасета, които са си осигурили присъствието във Формула 1 дългосрочно: договорът на Бахрейн е до края на 2036 година срещу 52 милиона долара годишна такса (тук влиза и допълнителното плащане сезонът във Формула 1 да стартира в Бахрейн) и Мелбърн, като контрактът на „Албърт парк” е до края на 2037 срещу 37 милиона долара годишно.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт