Намери ни
To Top

Колко точно струват отборите във Формула 1?

В последните години отборите във Формула 1 стават все по-ценни, все по-скъпи и все по-желани от инвеститорите. Въвеждането на тавана на бюджетите и оттам ограничаването на разходите плюс стабилните технически правила осигуряват предвидимост в бизнес развитието на тимовете, които привличат все повече спонсори, тъй като интересът към спорта расте сериозно, при това в глобален мащаб.

Единственото, което липсва на Формула 1 е оспорвана битка за световната титла, тъй като доминацията на Макс Верстапен и Ред Бул ограничава популяризирането на спорта.

Как обаче изглеждат всички тези фактори, когато става въпрос за стойността на всеки един от отборите във Формула 1.


Ако някой от тях се продаваше, то списание Forbes има готова оценка за парите, за които може би ще има сделка.

Първото място в тази класация е за Ферари, като Скудерията е оценена на 3,9 милиарда долара, което е разбираемо с оглед на успехите, популярността и значението, което има италианският тим за Формула 1. Веднага след това идва Мерцедес – тимът, който доминира до 2021 година е с оценка 3,8 милиарда долара, като отборът може да поскъпне още в близко бъдеще, ако се изпълнят заканите на Тото Волф за връщане в челото още догодина.

Ред Бул е с оценка 2,6 милиарда долара, но тук има потенциал за сериозен растеж – заради успехите в последните години и заради това, че скоро отборът ще се нареди сред производителите на задвижващи системи. Макларън заема 4-ото място с потенциална цена от 2,2 милиарда долара, което е по-скоро признание за преобразяването на тима в бизнес план, отколкото заради успехите на пистата, които зачестиха чак през 2023 година.

Алпин е оценен на 1,4 милиарда, като може да се окаже, че последните инвеститори в тима са купили изгодно дела си в тима, но и присъствието на гиганта Рено зад отбора също има значение. Астън Мартин е със същата оценка – 1,4 милиарда долара и това е по-скоро признание за потенциала на отбора.

От опашкарите най-скъп е Алфа Таури – 1,1 милиарда долара, като тази година се появиха слухове, че от Ред Бул са отказали оферти на сходна цена за тима от Фаенца.

Заубер е оценен на 900 милиона долара, което също прави инвестицията на Ауди изключително изгодна и накрая са Хаас и Уилямс, съответно с оценки 780 и 725 милиона долара.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт