Намери ни
To Top

Пилотите във Формула 1 избраха Макс за №1

Формула 1 обяви резултатите от традиционното гласуване на пилотите, състезаващи се в световния шампионат за това кой сред тях се е справил най-добре през сезона. Това е шестото издание на класацията, като за първото място няма изненада – трикратният световен шампион Макс Верстапен е №1 според колегите си за сезон 2023.

Топ 3 допълват Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо. Второто място на 7-кратния световен шампион се приема като изненада, ако се гледат само резултатите, Люис няма победа тази година, но пък се пребори за третото място в крайното класиране.


Алонсо е пилотът, който е класиран трети и също така е прогресирал най-много в хода на сезона в сравнение с 2022 година. Двукратният световен шампион демонстрира, че на 42 години не е загубил амбицията си и може отново да се бори в челото на класирането.

Първите трима в класирането на пилотите имат общо 12 световни титли: три за Макс, седем за Люис и две за Фернандо. В сравнение с миналата година Макс запазва първото си място, Хамилтън минава с една позиция напред, а Алонсо – с три.

Ландо Норис от Макларън е 4-и, като също се изкачва с една поздиция, следван от двамата пилоти на Ферари Шарл Леклер и Карлос Сайнц.

Топ 10 допълват Алекс Албон, Оскар Пиастри, Пиер Гасли и Серхио Перес.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт