Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/12/screenshot493607.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Хакинен: В Ред Бул развиват колата по вкуса на Макс – Sportove
Намери ни
To Top

Хакинен: В Ред Бул развиват колата по вкуса на Макс

Двукратният световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен коментира представянето на Макс Верстапен, който през 2023 спечели третата си поредна световна титла и записа рекорден сезон с 19 победи от 22 състезания.

Макс срещна реална съпротива само първите четири състезания, в които двамата със съотборника му Серхио Перес записаха по две победи, а след това дойде серията първи места на Верстапен, прекъсната чак в Сингапур от Карлос Сайнц и Ферари.

„Ако един пилот е стабилно бърз и се развива правилно, то той достига едно ниво на разбирателство с инженерите, с които работи в тима – обясни легендарният финландец.


– В отбора за развитието на болида отговарят едни и същи хора, с общи усилия те анализират информацията, която се събира през сезона и се опитват да направят колата по-бърза, по-ефестивна и то така, че пилотите по-лесно да реализират потенциала й. Затова и в Ред Бул развиват колата си по вкуса на Макс, това осигурява стабилност в представянето, а поведението на автомобила допада на 100 процента на Верстапен.”

Хакинен коментира и напрежението, на което е подложен Макс, но което понякога трудно се забелязва отстрани.

„Наясно съм с това каква е атмосферата в един отбор, който се бори за световната титла или трябва да я защитава, изпитал съм го на гърба си – допълни Мика. – Като гледам резултатите на Макс този сезон, разбирам, че той е подложен на много сериозно напрежение. За да се представяш на такова ниво е необходимо да поддържаш максимална концентрация. Не е въпросът само в това, че RB19 е много добър автомобил, те няма как да се реализират без пилот с по-особени качества и талант, а Макс ги притежава. И благодарение на това той се представя на високо ниво през целия сезон. Макс демонстрира такава скорост, която направо унищожава увереността на Серхио Перес в собствените му сили. Животът на Верстапен е състезания от съвсем малък, той живееше на картинг пистите, а след това дебютира много млад във Формула 1 и вече е натрупал огромен опит.”

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558