Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/12/screenshot491040.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Зак Браун е отворен към идеята за повече състезания, но при едно условия – Sportove
Намери ни
To Top

Зак Браун е отворен към идеята за повече състезания, но при едно условия

Главният изпълнителен директор на Макларън Зак Браунд сподели своето мнение, че календарът на Формула 1 може да бъде допълнително разширен, но само чрез създаването на ротация между отделните надпревари.

Графикът за 2024 година предвижда общо 24 уикенда, максималната разрешена бройка от споразумението Конкорд. По думите на Браун обаче спортът не трябва да се ограничава само с настоящите 24 кръга, а да продължи да разширява своята география чрез въвеждането на ротационен принцип между отделни състезания.

Тази идея не е никак нова, но с все по-нарастващия интерес към домакинството на Формула 1 е все по-възможно и по-възможно да стане реалност.


В тази ротация две състезания ще се редуват и едното ще се провежда в четните години, а другото в нечетните. Така хем спортът ще посещава повече дестинации, хем броят на състезанията на година няма да се увеличава.

„24 състезания е максимумът за доброто здраве на хората, но ние трябва да продължим да разширяваме спорта. Аз бих искал да видя сценарии, в който ще имаме 20 фиксирани състезания и например осем, които да се редуват всяка година. Така хем ще имаме по 24 състезания на година, хем ще продължим да разширяваме географията на спорта.

„Казвайки това трябва да отбележа, че не съм запознат с икономическата страна на нещата и гледната точка на всеки промоутър. Не знам дали подобен сценарии ще е устойчив за всеки промоутър, но смятам, че би било добро решение. За мен е лесно да говоря такива неща, но за Формула 1 ще е трудно да го направи реалност, но за смятам, че това ще е най-доброто решение“, заяви Браун пред медиите.

Ръководителят на Хаас Гюнтер Щайнер пък добави, че освен въвеждането на ротационен принцип той ще се радва и на по-добро групиране на състезанията на географски принцип. По този начин ще се избегнат много дълги пътувания и постоянни придвижвания от единия край на света до другия.

„Редуването на състезанията е въпрос, който трябва да се зададе на ФОМ, но за мен това е добра идея, защото така ще ходим в повече държави. Все още не сме започнали да говорим за 25 старта на година, тъй като за сега 24 е лимитът, но ако ще имаме повече, ще трябва да намерим някакво решение за провеждането на състезанията.

„Ако останем в даден регион по-дълго ще имаме по-малко пътувания напред-назад, по-малко дълги полети. Така че има какво да се дискутира. За следващата година имаме предвидени 24 състезания и ще трябва да се справим с тях. За момента това е бройката, с която трябва да се съобразяваме“, обясни ексцентричният италианец.

От ФОМ вече започнаха да реорганизират календара на географски принцип, като това се вижда в графика за 2024 година. Догодина Гран При на Япония ще се проведе през април, а не през септември или октомври, както се случваше обичайно. Очаква се в бъдеще още надпревари да бъдат преместени в различна част от календара, но всичко това зависи изцяло от контрактите на отделните състезания и какво те казват за датите на провеждане.

Например състезанието в Канада задължително трябва да бъде през юни, заради климът в Монреал, който не позволява провеждането на старта на „Жил Вилньов“ в друг период от годината. Състезанията в Маями пък е в начало на май заради взаетостта на стадиона „Хард Рок“ през останалата част от годината.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558