Намери ни
To Top

Дейвид Гил се противопостави на плановете за преизбирането на Чеферин за нов мандат начело на УЕФА

Бившият изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед Дейвид Гил се опитва да попречи на президента на УЕФА Александър Чеферин да удължи престоя си начело на европейската футболна централа. Той ръководи УЕФА от 2016 г., когато беше избран да замени Мишел Платини, който се оттегли след забрана от ФИФА за получаване на неразрешено плащане от Сеп Блатер. Словенският адвокат беше преизбран през 2019 г.


и отново по-рано тази година, без конкуренция. Настоящият му мандат е до 2027 г., който би трябвало да е последен за него, тъй като правилата на УЕФА позволяват само три престоя на поста. Словенецът обаче опитва да използва вратичка, според която да се бори за още един мандат до 2031 г., пише „Мирър“.

Дейвид Гил, който е част от Изпълнителния комитет на УЕФА, обаче изглежда ще застане начело на опозицията срещу словенеца и ще опита да осуети плановете му. Гил, който беше главен изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед от 2003 до 2013 г., смята, че плановете на Чеферин са „недемократични“ и „не са в най-добрия интерес на футбола“. 66-годишният бос очевидно е загрижен, че удължаването на престоя на Чеферин може да накара ръководството на европейския футбол да се върне към старите навици, които определяха времето, през което Платини беше начело.

Опитите на Чеферин да задържи властта предизвикаха търкания зад кулисите в УЕФА и конфликтът се очаква да продължи поне до конгреса на централата през февруари, когато членовете на Изпълнителния комитет ще гласуват. Чеферин се нуждае само от обикновено мнозинство от 28 гласа от 55 членове, за да бъдат ратифицирани неговите предложения. Интересното е, че именно словенецът въведе правилото за три мандата, което сега се опитва да заобиколи.

Неговото заграбване на власт ще наподобява това, което Джани Инфантино направи във ФИФА. Той пое поста от Сеп Блатер през 2016 г. и се утвърди в ролята на президент. ФИФА също има лимит от три мандата, но Съветът на световната централа постанови миналата година, че първите 39 месеца на Инфантино на поста не се зачитат, тъй като той зае мястото Блатер преди изтичането на мандата му, като по този начин бе разчистен пътя му да остане начело до 2031 г.

Откакто пое поста от Платини преди седем години, Чеферин се позиционира като реформатор. 56-годишният директор спечели много сподвижници, когато през април 2021 г. стана един от водещите гласове в опозицията срещу предложението за създаване на европейска Суперлига.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол