Намери ни
To Top

Задава се голяма промяна при доходите, много хора ще бъдат засегнати

Доходите от трудове правоотношения на хора под 26 години да не се облагат са данъци. Това предлагат от БСП между първо и второ четене като промени в Закона за данъците върху физическите лица.

Освен това необлагаеми да бъдат и месечните доходи по трудови правоотношения до линията на бедност. За следващата година се очаква тя да стане 526 лева.


На първо четене в закона депутатите приеха бакшишите да бъдат облагани с данък.

Промените предвиждат чуждестранните физически лица да бъдат облагани по реда на Закона за данъците върху физическите лица само за доходи с източник в България.

Въвеждат се и нормативно признати разходи за доходите от продажба или замяна на финансови активи, включително виртуални карти – 10% при определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута. Виртуалните валути пък се определят като финансов актив.

Според друга промяна работодателите ще трябва да предоставят информация за необлагаемите доходи (б.р. – ваучери за храна, командировъчни, пътни средства за сметка на работодателя, квартирни пари и други). Целта е да се установи действителния доход от за извършения труд и да се избегне заплащането на част от заплатата под формата на „необлагаем доход“.

Със законопроекта се предвижда и разширяването на понятието „трудови правоотношения“, като се прибавя и наемането на хора, без да е сключен трудов договор. Идеята е да се прекъсне „прикриването“ на сключването на граждански договори с цел укриване на действителния размер на облагаемия и осигурителния доход, като се внасят такива с по-малък размер.

Ощр от категория