Намери ни
To Top

Дори да се класира за участие в Шампионската лига, Манчестър Юнайтед може да остане извън турнира заради новия съсобственик

Съществува риск Манчестър Юнайтед да остане извън шампионската лига, дори тимът на Ерик тен Хаг да се класира за участие в турнира през следващия сезон. Причината за това е бъдещият нов съсобственик сър Джим Ратклиф, който съвсем скоро официално трябва да придобие 25% от клуба чрез своята компания „Инеос“. Тя обаче вече притежава френския клуб Ница. Това означава, че според правилата на УЕФА, ако и двата клуба се класират, то ще участва само този, който е завършил по-напред в подреждането на съответното първенство.


В момента Ница е на второ място в Лига 1, а Манчестър Юнайтед е шести.

През следващия сезон Шампионската лига ще е в новия си разширен формат. Според него три отбора от Франция ще се класират директно за турнира, а един ще играе плейоф. От Премиър лийг пет отбора ще се класират директно през следващия сезон.

Според „Сън“, който цитира източник от УЕФА, единственият начин Манчестър Юнайтед и Ница да играят заедно в евротурнирите през следващата кампания е единият отбор да се класира автоматично за Шампионската лига, а другият – за групите на Лигата на конференциите. Ако и двата отбора завършат на местата, даващи право на участие в Шампионската лига, отборът, който е завършил по-нагоре в класирането на своето първенство, получава правото да играе в турнира, докато другият ще има забрана да играе в Европа. Ако Юнайтед и Ница завършат на една и съща позиция, тогава предимство ще има Манчестър Юнайтед, защото релевантно ще бъде по-високият клубен рейтинг на английските тимове.

Ако Ница се класира на четвърто място в Лига 1, това означава, че отборът ще играе в плейоф за Шампионската лига. В случай че го загуби, френският ще отиде в Лига Европа. Това пък би попречило на „червените дяволи“ да играят във втория по сила турнир, ако тимът на Тен Хаг завърши на шесто място в Премиър лийг или спечели ФА Къп.

„Ако сега действащите правила останат в сила, ситуацията е ясна. „Инеос“ притежават Ница и се очаква да имат важна роля в управлението на Манчестър Юнайтед. Ако правилата не бъдат променени или „Инеос“ не продаде дяловете си в един от клубовете, двата отбора не могат да играят заедно в евротурнирите, освен ако единият не участва в Шампионската лига, а другият – в Лигата на конференциите“, обяснява ситуацията източникът от УЕФА.

„Сън“ подчертава, че същото правило може хипотетично да засегне и Манчестър Сити, ако случайно Жирона, който е част от „Сити Футбол Груп“ и в момента е лидер в Ла Лига, завърши по някакво странно стечение на обстоятелствата по-високо от „гражданите“.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория Световен футбол