Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/11/screenshot486188.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Шефът на съдиите в Италия: Хората трябва да разберат, че грешките на реферите са част от футбола – Sportove
Намери ни
To Top

Шефът на съдиите в Италия: Хората трябва да разберат, че грешките на реферите са част от футбола

Един от най-добрите италиански съдии в последните години – Джанлука Роки, който в момента изпълнява ролята на шеф на асоциацията на реферете в Серия „А“, коменира темата за грешките, които те допускат в мачовете, въпреки наличието на системата ВАР. Роки е редовен гост в каналите на DAZN през този сезон, като представя седмичен преглед на спорните съдийски решения в предишния кръг на Серия „А“, излъчвайки кадри и аудио от разговорите с ВАР, обяснявайки защо са взети определени решения в мачовете. Той се надява, че това ще помогне на широката общественост, както и на играчите и треньорите, да разберат тълкуването на определени инциденти и защо са били отсъдени по този начин.

„В чужбина и в други спортове реферите не са обиждани и критикувани толкова, колкото тук.


Би било прекрасно да видя италиански стадион да ръкопляска на рефера, точно както видях тълпата да ръкопляска преди няколко дни на тенис съдия. Ние сме страна, в която съдията е много важна фигура, всеки чака да види кой е назначен за всеки мач, но ние трябва да бъдем услуга в този спорт, а не протагонист“, смята Роки.

Докато във Висшата лига на Англия се стремят към по-малко прекъсвания от ВАР, в Италия настояването на медиите, феновете, играчите и треньорите е да се намесват повече при всяка потенциална грешка.

„Технологиите се движат бързо, но всичко зависи от това колко сме подготвени да приемем грешка. Има страни, които, въпреки че са по-напреднали в технологично отношение от нас, смятат съдийската грешка за част от футбола“, добави Роки.

„Що се отнася до ВАР, зависи как се използва. Ако разбирате философията зад него, тогава това е изключителен инструмент, съюзник на рефера. Въпреки това, ако го смятате за съперник и чувствате, че ВАР ви ощетява, тогава винаги ще се оплаквате. Целта на ВАР е да подкрепя съдията, не може и не трябва да го замества, нито да става втори съдия“, каза още бившият рефер.

Той беше попитан дали има опасност в бъдеще мачовете да бъдат ръководени повече от ВАР, отколкото от съдията на терена.

„Надявам се, че не, но развитието е толкова бързо, че всичко може да се случи. Ние всички като рефери трябва да приемем, когато сме направили грешка, точно както хората трябва да ни вярват, когато казваме, че това е било правилното решение“, допълни той.

Роки също така отхвърля идеята, че реферите са подчинени на по-големите клубове и по-звездните отбори на терена.

„Винаги казвам на арбитрите да бъдат безмилостни в решенията си. Ако видят нещо нередно, не ги интересува кой е на терена, какъв опит има или какво е постигнал в кариерата си”, завърши Роки.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Imago

Ощр от категория Световен футбол


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558