Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/11/screenshot485890.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Оскар Писториус може да бъде освободен от затвора още в петък – Sportove
Намери ни
To Top

Оскар Писториус може да бъде освободен от затвора още в петък

Оскар Писториус ще има втори шанс за условно освобождаване на изслушване в петък. Южноафриканският департамент за поправки заяви в изявление, изпратено до Асошиейтед прес в понеделник, че комисия за предсрочно освобождаване ще разгледа отново случая на бившия олимпийски бегач тази седмица и ще реши “дали затворникът е подходящ или не за социална интеграция“.

Писториус, световноизвестен атлет с двойна ампутация, който преодолява бариери, като се състезава с карбонови остриета на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., е в затвора от края на 2014 г.


за убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп. Първоначално той беше осъден за умишлено убийство, престъпление, сравнимо с непредумишлено убийство, за това, че е прострелял Стийнкамп няколко пъти през затворена врата на тоалетна в дома му в южноафриканската столица Претория в ранните часове на Свети Валентин през 2013 г.

Присъдата му беше подобрена в убийство и в крайна сметка той беше осъден на 13 години и пет месеца затвор след поредица от обжалвания от страна на прокурорите. Сериозните нарушители в Южна Африка трябва да излежат поне половината от присъдата си, преди да имат право на условно освобождаване.

Случаят на Писториус и правото му на условно освобождаване се усложниха от тези обжалвания от страна на прокурорите, които първо оспориха присъдата му за убийство и след това присъдата от шест години за убийство.

Върховният апелативен съд в крайна сметка постанови през 2017 г., че Писториус трябва да излежи минималната присъда на Южна Африка от 15 години за убийство, но взе предвид годината и седемте месеца, които вече е излежал за умишлено убийство, когато издаде присъдата от 13 години и пет месеца.

Съдът обаче допусна грешка, като не отчете друг период, който Писториус е излежал, докато присъдата му за убийство се обжалва, което означава, че той всъщност отговаря на условията за условно освобождаване през март, когато му беше казано на първото му изслушване, че ще отговаря на условията едва през август 2024 г.

Адвокатите на Писториус отнесоха случая му до върховния Конституционен съд на страната. Решението за ново изслушване на Писториус в петък е ефективно признание за грешката на апелативния съд.

Не е гарантирано, че Писториус ще бъде освободен предсрочно. Комисия за условно освобождаване взема под внимание редица фактори, включително неговото поведение и дисциплинарно досие в затвора, психическото му здраве и вероятността той да извърши друго престъпление.

Той може да бъде освободен под пълно условно освобождаване или да бъде пуснат на еднодневно условно освобождаване, където ще му бъде позволено да живее и работи в общността, но трябва да се върне в затвора през нощта.

Писториус някога беше един от най-уважаваните спортисти в света и имаше една от най-трогателните истории в спорта. Той е роден с вродено заболяване, което е довело до ампутация на краката му под коляното, когато е бил бебе, но той се занимава с атлетика и печели множество параолимпийски титли. Той е единственият с двойна ампутация, участвал на олимпийски игри.

Той беше на върха на славата си, когато уби Стийнкамп месеци след Олимпиадата в Лондон. По време на процеса за убийство той твърдеше, че е застрелял Стийнкамп, 29-годишен модел, по погрешка с лицензирания си 9 мм пистолет, защото смятал, че тя е опасен крадец, криещ се в банята му посред нощ.

Писториус ще навърши 37 години в сряда. Той получи нараняване при кавга с друг затворник по телефон в затвора през 2017 г. Година по-рано той получи лечение за наранявания на китките си, които семейството му отрече да са резултат от самонараняване и каза, че са причинени от падане.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558