Намери ни
To Top

Балкан продължава към втората фаза на ФИБА Къп без загуба

Отборът на Балкан се класира за следващия етап на ФИБА Къп. Момчетата на Петър Златанович записаха третата си поредна победа в надпреварата, след като надделяха с 85:79 (18:19, 19:24, 21:15, 27:21) над унгарския Алба Фехервар в зала „Арена Ботевград“. Ботевградчани направиха силно второ полувреме, като в хода на мача заличиха двуцифрено изоставане по пътя към знаменитата победа, която ги изпраща напред в турнира.

Така ботевградчани заемат първото място в групата с баланс от 3-0, като вече не могат да бъдат изместени от преследвачите си.


Втори е Алба с актив от 1-3, докато на третото място остава с 1-2.

Майкъл Диксън изведе Балкан към победата с 26 точки. Капитанът Димитър Димитров добави 16 точки и 9 борби, а Карл Липс и Мартин Сотиров прибавиха по 12 точки.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Балкан направи оптимистично начало на мача, като Мартин Сотиров, Карл Липс и Димитър Димитров поведоха отбора си напред при 9:5 след четири минути игра на паркета. Последваха няколко неуспешни атаки на домакините, които помогнаха на Алба да поведе при 9:10, преди Малик Топин да върне аванса на ботевградчани за 11:10 в средата на първата част. На терена настана хаос заради няколко поредни грешки в атака от двата тима, но Димитров възстанови реда в отбора на българския шампион с тройка за 14:12. Балкан продължаваше да разчита повече на стрелбата си от далечно разстояние, като до този момент имаше два пъти повече опита от тази зона, за съжаление повечето от тях неуспешни – 14:17 в полза на гостите след нов обрат. До края на първата част унгарците останаха водачи в резултата, но само с точка след добра изява на Карл Липс, който оформи крайното 18:19 след 10 минути игра.

3

Балкан : Алба

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Трудностите за Балкан от тройката продължиха, а това заедно и с доза малшанс попречиха временно на „зелените“, които вече губеха с пет точки при 18:23 в началото на втората четвърт. Алба продължаваше да се радва на силен старт на периода, особено след тройка на бившия играч на Балкан Сияни Чеймбърс за 20:28. Поне засега възпитаниците на Петър Златанович не можеха да намерят отговор срещу своя съперник, като Алба продължаваше да бъде лидер при 23:32. За разлика от своя съперник, Алба можеше да разчита на добра стрелба от дистанция – 29:38 след две поредни тройки за гостите от Унгария. Сотиров продължаваше да не вкарва отдалеч, а Джеймс Дики направи дистнацията двуцифрената при 29:40 в полза на Алба. Все пак Балкан успя да съкрати изоставането си до само шест точки на почивката след тройка в последната секунда от втората част на Майкъл Диксън за 37:43.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Балкан излезе доста по-мотивиран пред второто полувреме и това си пролича от страхотната серия, която домакините нанесоха на старта на третата четвърт. Момчетата на Златанович започната периода със серия от 9:2, благодарение на която си върнаха преднината при 46:45. Периодът се развиваше доста равностойно, като Майкъл Диксън осигури аванс от три точки на домакините, преди Алба да стигне до нов пълен обрат при 50:52 след два успешни наказателни удара на Антъни Робъртс. Унгарците дори успяха да се откъснат на четири точки напред, но важна тройка на Карл Липс направи разликата само точка при 55:56 към края на третия период. Страхотна тройка на Девин Харис в последната секунда от третата четвърт направи резултата абсолютно равен при 58:58.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Две минути след началото на финалния период дистанцията продължаваше да е много близка, като Алба водеше с точка при 62:63. Двата тима започнаха да си разменят тройки, като Майкъл Диксън наниза две поредни, за да отговори на тази Давид Войвода и да изравни резултата при 68:68. Американецът продължаваше да тормози съперниковата защита и вкара след пробив, като по този начин ботевградчани получиха двуточков аванс при 70:68. Ботевградчани пропуснаха няколко възможности да си извоюват по-сериозен аванс, като Алба успя да свали разликата отново до една точка при 70:69 с оставащи около четири минути до края на редовното време. Мартин Сотиров и Николай Грозев обаче блеснаха с важни изяви за домакините и така Балкан поведе със 75:69 при оставащи 2:30 до края на последната четвърт. Алба върна две точки от наказателната линия, но Диксън също бе точен на два пъти и така Балкан все още разполагаше с шест точки преднина при 77:71. Карл Липс блесна с ключова тройка за 80:73, но Алба не смяташе да се предава и скъси две точки от изоставането си при 80:75 с оставащи 60 секунди до края.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

БАЛКАН: Девин Харис, Мартин Сотиров, Карл Липс, Димитър Димитров, Малик Топин

АЛБА ФЕХЕРВАР: Сияни Чеймбърс, Джордан Барнет, Давид Войвода, Джеймс Дики, Айзея Филмор

Балкан е водач във временното класиране на група „A“ с баланс от 2-0, след като спечели гостуването си на Алба в Унгария и домакинството си на Спортинг Лисабон. Унгарците пък заемат втората позиция в таблицата с актив от 1-2, какъвто е и балансът на португалския отбор. 

Последвайте канала ни в

Снимки: Борислав Трошев

Ощр от категория Баскетбол