Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/11/screenshot483521.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Тимо Глок за Ферари: Това не може да се случва с топ отбор – Sportove
Намери ни
To Top

Тимо Глок за Ферари: Това не може да се случва с топ отбор

Бившият пилот във Формула 1 Тимо Глок, който в момента се изявява като експертен коментатор за Sky Germany, коментира представянето на Ферари през последните два сезон и невъзможността на Скудерията да се възползва от предимството, което имаше в началото на 2022 година.

При въвеждането на новите аеродинамични прави F1-75 бе маркерът, по който всички отбори се мереха. Шарл Леклер спечели два (Бахрейн и Австралия) от първите три старта за сезон 2022 и завърши втори в други (Саудитска Арабия). След тези три състезания монегаскът имаше аванс от 25 точки пред втория Джордж Ръсел, а Макс Верстапен бе на 46 пункта зад пилота на Ферари след една победа и две отпадания.


Впоследствие обаче нидерландецът и Ред Бул взеха инциативата не само в конкретния шампионат, а и във Формула 1 като цяло. Верстапен записа общо 15 победи и 454 точки през миналата година, все рекорди, които той вече подобри през сезон 2023.

В същото време след тези две победи в три старта в началото на 2022 година Ферари има само още три успеха – два през миналия сезон (Карлос Сайнц във Великобритания и Леклер в Австрия) и един през този (Сайнц в Сингапур). Този триумф на испанеца на „Марина Бей“ е и единственото поражение на Ред Бул през 2023 година.

Основните причини за невъзможността на Ферари да се включи активно в битките за двете титли са множеството стратегически грешки и повреди, които често афектират състезанията на Леклер и Сайнц. Така сушата на Скудерията продължава да става все по-дълга, като за последно пилот на Ферари триумфира с титлата през 2007 година, когато шампион стана Кими Райконен. Годината по-късно дойде и последният триумф на „черните кончета“ в конструкторския шампионат.

Според Глок за отбор като Ферари допускането на такива грешки, включително и неточностите на техните пилоти, са недопустими, ако отборът иска да се бори за титлата.

„В Бразилия (миналата седмица), Леклер отново бе в центъра на вниманието защото дори не успя да стартира заради проблем с хидравликата и последвалата катастрофа. Това просто не може да се случва с топ отбор.

„Ако ги сравним с Ред Бул, които нямат такива технически проблеми и точно това се е объркало във Ферари. Ако те не объркат стратегията ще има или повреда, или грешка на пилотите им.

„Това наистина коства на Ферари, защото на някои писти те имат скоростта да се борят, но са непостоянни. Макс се представя на топ ниво, поставя рекорд след рекорд и винаги дава стратегическа свобода на Ред Бул, защото може да удължи живота на гумите.

„Останалите се озовават в много трудна позиция и Ферари трябва да започне да се представя на по-високо ниво и да разбере как да подобри колата за следващия сезон“, заяви Глок.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558