Намери ни
To Top

Нефтохимик се бори и взе гейм, но загуби от Олимпиакос на старта на втория квалификационен турнир за ШЛ

Волейболистите на Нефтохимик 2010 (Бургас) започнаха със загуба на турнира от Група VI от втория кръг на квалификациите на най-престижния европейски турнир – Шампионската лига за мъже. Играчите на Атанас Петров се бориха и взеха гейм, но отстъпиха на гръцкия първенец Олимпиакос (Пирея) с 1:3 (20:25, 29:27, 17:25, 24:26) в първия си мач от турнира, игран тази вечер в спортната зала в Галац (Румъния).

Утре (11 ноември) шампионите на България ще изиграят втората си среща на турнира срещу домакините от Аркада (Галац), които по-рано днес стартираха с чиста победа над украинския Прометей (Днипро) с 3:0. Двубоят ще бъде от 18,00 часа и отново ще бъде даван пряко по MAX SPORT 1.


За основната групова фаза на Шампионската лига ще се класират победителите от двете групи от този втори кръг на квалификациите, както и най-добрият втори отбор.

В началото на първия гейм Олимпиакос поведе с 4:2 след две успешни атаки на Никос Зупани, но Нефтохимик веднага изравни за 4:4 след атака през центъра на Венцислав Рагин и грешка на Рафаил Кументакис от гръцкия гранд. „Червено-белите“ от Пирея отново дръпнаха при 8:6 благодарение на Ален Пайенк. Разликата леко нарасна до 11:8 след отлична блокада на Кументакис, което накара треньорът на бургазлии Атанас Петров да вземе прекъсване. Въпреки това, Олимпиакос запази предимството си и дори го увеличиха до 15:11 след контра през центъра на Пайенк. След втория тайм-аут за Атанас Петров и Нефтохимик, последва мощна контра на Кументакис и 16:11. Постепенно шампионите на България намалиха изоставането си до 14:17 след две атаки на Георги Петров и контра на Венци Рагин. Двата тима продължиха точка за точка до 21:17 за Олимпиакос след поредна атака на Зупани. В крайна сметка шампионът на Гърция спокойно спечели гейма с 25:20 след грешка от сервис на бургазлии.

Олимпиакос дръпна и на старта на втората част с 2:0 след бомбен ас на кубинския посрещач Салвадор Идалго, а след това с 6:2 след грешка при мрежата на бургазлии и силна контра на Никос Зупани. Това накара наставникът на Нефтохимик Атанас Петров да поиска тайм-аут. Прекъсването даде ефект и българският шампион намали до 5:6 след атака на Мурад Хан, контра през центъра на Денис Чавдаров и ас тип „чекмедже“ на Венелин Кадънков, който влезе в игра в края на първия гейм и остана за началото на втория. Нефтохимик дори стигна до равенство при 10:10 след грешка в атака на Рафаил Кументакис. Равенството се запази до 13:13, след което Олимпиакос отново излезе напред в резултата при 15:13 след атака на Зупани и контра на Кументакис. Последваха две успешни атаки на Мурад Хан и две грешки на Салвадор Идалго и Зупани от гръцкия гранд и 17:15 за Нефтохимик. Въпреки тайм-аута за аржентинският наставник на „червено-белите“ Даниел Кастелани, последва атака в аут на Ален Пайенк и 18:15. Постепенно Олимпиакос успя да изравни при 19:19 след серия от сервиси на влязлия като резерва Тончек Щерн и силни изяви в атаки на Идалго и Зупани. Бургазлии успяха да си върнат предимството при 22:20 след две грешки в атаки на Митар Джурич и Салвадор Идалго. Идалго веднага се реваншира със силна атака, след което последва контра на италианския разпределител Драган Травица и 22:22. Двата тима продължиха да се борят до край за всяка топка и точка до 27:27, след което Нефтохимик измъкна гейма с 29:27 след сгрешен сервис на Кументакис и контра през центъра на Венци Рагин.

На старта на третия гейм Олимпиакос бързо поведе със 7:2 след серия от силни сервиси на Тончек Щерн. „Червено-белите“ от Пирея запазиха аванса си до 12:7 след технично пускане на Рафаил Кументакис. Разликата стана 14:7 след ас на Кументакис. При резултат 16:9 за Олимпиакос треньорът на гръцкия гранд Даниел Кастелани получи червен картон заради бурна реакция, което пък означаваше директна точка за Нефтохимик и 16:10. Гръцкият тим запази преднината си и дори я увеличи до 21:12 след нови отлични изяви на Тончек Щерн. В крайна сметка Олимпиакос спокойно спечели гейма с убедителното 25:17 след атака през центъра на Митар Джурич и поведе с 2:1.

Четвъртата част започна по-добре за Нефтохимик, които дръпнаха с 2:0 след две успешни атаки на Георги Петров. Постепенно Олимпиакос успя да изравни при 6:6 и дори да поведе със 7:6 след атака на Салвадор Идалго и два последователни аса на Тончек Щерн. Това накара Атанас Петров да вземе прекъсване за бургазлии. Независимо от това, разликата нарасна до 10:6 след силна атака от втора линия на Щерн и аут на Мурад Хан. Резултатът стана 16:11 след отлична блокада на Ален Пайенк. Нефтохимик върна две точки за 16:13 след атаки на Георги Петров и Венци Рагин. Въпреки усилията на бургазлии, Олимпиакос продължи да води до 20:17 след грешка на Венелин Кадънков, след което последва блокада на Щерн за 21:17. Българският шампион реагира и намали пасива си до 21:22 при сервис на Кадънков, а след това дори изравни при 23:23 след страхотен двоен блок на Венци Рагин и Мурад Хан, което принуди Даниел Кастелани да поиска тайм-аут за „червено-белите“ от Пирея. Все пак, Олимпиакос успя да спечели гейма с 26:24 след блок-аут на Салвадор Идалго и грешка на Георги Петров, а с това и мача с 3:1.

НЕФТОХИМИК 2010 (БУРГАС, БЪЛГАРИЯ) – ОЛИМПИАКОС (ПИРЕЯ, ГЪРЦИЯ) 1:3 (20:25, 29:27, 17:25, 24:26)

НЕФТОХИМИК 2010: Иван Станев, Мурад Хан, Георги Петров, Стефан Иванов, Венцислав Рагин, Денис Чавдаров – Симеон Добрев-либеро

Старши треньор: АТАНАС ПЕТРОВ

ОЛИМПИАКОС: Драган Травица, Никос Зупани, Рафаил Кументакис, Салвадор Идалго, Митар Джурич, Ален Пайенк – Димитриос Гарас-либеро

Старши треньор: ДАНИЕЛ КАСТЕЛАНИ.

Снимки: CEV.EU

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Волейбол