Warning: getimagesize(https://sportove.net/wp-content/uploads/2023/11/screenshot482167.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/sportove/public_html/wp-content/themes/devoe/header.php on line 25
Хорнър: Спринтовият формат не се харесва на феновете, пилотите и отборите – Sportove
Намери ни
To Top

Хорнър: Спринтовият формат не се харесва на феновете, пилотите и отборите

Вчера се проведе шестият и последен спринт за сезон 2023 във Формула 1. В началото на кампанията спринтовият формат бе променен и сега спринтовите надпревари са напълно самостоятелни от основните такива, с отделна квалификация и всичко.

Според шефа на Ред Бул Кристиан Хорнър обаче този формат не се харесва нито на феновете, нито на пилотите, нито на отборите.

„Мисля, че това, с което разполагаме в момента не е правилно за пилотите, феновете и отборите.


Мисля, че трябва да има още. Ние току що спечелихме спринта, но никой не знае какво да прави, защото целият ни фокус вече е върху състезанието утре. Все едно просто направихме едно дълго бягане и получихме медал след него“, каза Хорнър след вчерашния спринт на „Интерлагос“.

Той бе спечелен от Макс Верстапен, който спечели четири от шестте спринта в рамките на сезон 2023. Освен в Бразилия нидерландецът триумфира в късите надпревари в Австрия, Белгия и САЩ, а в другите две в Азербайджан и Катар завърши втори, зад победителите Серхио Перес и Оскар Пиастри.

Шефовете на Формула 1 вече са започнали дискусии за промени в спринтовия формат за догодина. Те най-вероятно ще включва промяна в поредността на отделните сесии, като класическата квалификация ще се премести от петък в събота следобед, когато си се провежда обикновено. Спринтът пък е много вероятно да бъде в събота сутринта, а квалификацията за него ще е в петък следобед.

Според Хорнър обаче промените трябва да бъдат по-големи, а не само повърхностни. Шефът на Ред Бул предложи наградният фонд за спринтовете да бъде увеличен, което ще доведе до доста по-напрегнати състезания и по-емоционални празненства.

„Може би едно нещо, което може да се промени е да имаме голям награден фонд за отборите и пилотите. Това винаги е добра мотивация. Тогава ще виждате големи празненства на финала.

„Ще си заслужава и да се погледне от други ъгли. Да вземем например футбола или другите спортове. Те си имат основните лиги, но и купите. Може би трябва да погледнем към нещо такова, което да е различно и носи голяма награда“, обясни Хорнър.

Той също така подчерта, че няма да бъде правилно спринтовете да бъдат отделяни в собствен шампионат.

„На кого ще му пука за спринтов шампионат? Мисля, че можем да свършим по-добра работа. Вижда се, че феновете имат апетит към състезанията в събота. Но как можем да ги подобрим? С обърнати решетки? Решетки, базирани на класирането в шампионата? Раздаване на повече точки? Или да имаме две големи състезания вместо само едно на уикенд. Не знам отговора, но знам, че това, с което разполагаме днес има нужда от корекции“, каза Хорнър.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages | Снимки: Imago

Ощр от категория Спорт


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/sportove/public_html/wp-includes/functions.php on line 4558