Намери ни
To Top

Алейш Еспаргаро бе наказан за неправилно използване на гумите в Гран При на Тайланд

Алейш Еспаргаро бе санкциониран с 3 секунди след края на надпреварата за Гран При на Тайланд заради неправилно използване на гумите в хода на състезанието на „Бурирам“.

Стюардите на шампионата са установили, че налягането в предната гума на пилота на Априлия е било по-ниско от предписаното от Мишлен (1.88 bar) в повече от 50% от дистанцията. Това се води техническо нарушение, което принципно би означавало дисквалификация.


През този сезон обаче, тъй като тази система е нова и реално бе въведена от Гран При на Великобритания, бе решено да има по-плавни наказания. За първото такова нарушение даден пилот получава официално предупреждение, за второто наказание от 3 секунди, за третото санкцията е 6 секунди, а за четвъртото наказанието вече е 12 секунди. Предупреждението си пилотът на Априлия получи в Гран При на Индонезия преди две седмици.

След наказанието си Еспаргаро губи три позиции и се смъква до осмото място на финала. С по една позиция напред се изкачват Фабио Куартараро, Марк Маркес и Лука Марини.

Освен за Еспаргаро проблем с налягането на гумите имаше още за победителя Хорхе Мартин, Марк Маркес и Пол Еспаргаро. И за тримата това е първо нарушение на това правило и то носи само предупреждение.

Освен Мартин, Марк Маркес и Пол Еспаргаро предупреждения имат още Марко Бедзеки, Франко Морбидели, Раул Фернандес и Маверик Винялес. Алейш Еспаргаро пък е първият пилот, който получава наказание за нередовно налягане в гумите в историята на световния шампионат.

Снимки: MotoGP

Последвайте канала ни в

Ощр от категория Спорт