Намери ни
To Top

Алдегер спечели в Тайланд, Акоста не успя да стане шампион в Moto2

Фермин Алдегер спечели втората си победа за сезона в Moto2 с едно брилянтно каране в надпреварата за Гран При на Тайланд, в която той стартира от полпозишъна и води във всеки един метър от дистанцията от 22 обиколки.

На финала предимството на Алдегер преди Педро Акоста бе 3.4 секунди, а можеше да бъде и повече, ако не бяха двете неточности на Алдегер в последните десет тура, които му костваха приблизително секунда.


Бъдещият пилот в MotoGP Акоста направи едно спокойно каране днес и в нито един момент дори не опита да притисне лидера в битката за първото място.

Целта на Акоста бе да вземе 20-те точки, които се полагат за второто място, и да сложи една ръка върху световната титла за 2023 година. Испанецът можеше да стане световен шампион още в Тайланд, но за целта се нуждаеш от провал на единствения му останал конкурент Тони Арболино.

Това така или иначе не се случи, тъй като италианецът завърши четвърти, което нямаше да позволи на Акоста да спечели титлата дори и да беше победил Алдегер. Пред Ароболино последното място на подиума завоюва местният любимец Сомкиат Чантра, за когото това е второ призово класиране за сезона. 

Предишното качване на подиума на тайландеца бе в Гран При на Япония, където той бе начело във всяка една сесия и напълно логично спечели и състезанието на „Мотеги“. Той е първият тайландец, който се качва на подиума в домашното си състезание в световния шампионат по мотоциклетизъм. 

Три кръга преди края на сезона Акоста води с 63 точки на Ароболино в спора за титлата. Това означава, че ако испанецът завърши в топ 4 в следващото състезание той ще стане световен шампион, независимо от постижението на Арболино в него.

А следващата битка в Moto2 ще бъде след две седмици, когато ще се проведе Гран При на Малайзия. Състезанието на „Сепанг“ ще бъде последното от поредицата стартове в далечна Азия и Австралия, която започна в средата на септември. След старта край Куала Лумпур керванът на шампионата ще посети още Катар и Валенсия, а трите състезания ще бъдат в поредни седмици.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт