Намери ни
To Top

Алонсо спечели в Тайланд, Масия се откъсна в битката за титлата в Moto3

Давид Алонсо спечели своята четвърта победа за сезон 2023 в Moto3, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Тайланд в най-малкия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта.

В едно класическо за Moto3 състезание на пистата „Бурирам“, изпълнено с множество атаки и изпреварвания, колумбийският пилот на Аспар се ориентира перфектно във финалния тур. Той започна 19-та обиколка на второто място и без изпреварен от Джауме Масия в спирането за третата крива след дългата права.

На тази преди четвъртия завой обаче Алонсо се възползва от двойната въздушна струя, която получи от Масия и лидера Колин Вейер, за да излезе начело. До финала той трябваше да направи една защитна маневра във финалната крива, която по-скоро бе превантивна, отколко заради атака на негов съперник.

Втори завърши Тайо Фурусато, за когото това е първо качване на почетната стълбичка в световния шампионат. Японеца трябваше да се отбранява от Масия в последния сектор и с много вътрешна траектория в последния завой той стори това успешно.

Трети на подиума се качи Вейер, който бе близо до тежко падане в петия завой на последния тур, но запази самообладание и се възползва от лошото ускорение на Масия от финалната крива, за да го победи с 0.023 секунди в спора за последното място на подиума. За нидерландеца, който води в немалко обиколки днес, това също е първо качване на почетната стълбичка в кариерата. Пети финишира стартиралият от полпозишъна турчин Дениз Ончу.

Въпреки че остана в подножието на подиума Масия направи много важна крачка към титлата в Moto3 за 2023 година. Три старта преди края на шампионата испанецът води със 17 точки пред Аюму Сасаки, който днес не стигна до финала след един много нелеп инцидент с Давид Муньос още в края на втория тур.

Муньос загуби скорот на изхода от десетата крива и бе ударен от Сасаки, който видя в последния момент своя съперник и нямаше как да избегне катастрофата. Жертва в този инцидент бе и Дани Олгадо, който трябваше да мине през зоната за сигурност, за да избегне пилотите пред себе си и се свлече до 27-то място.

Испанецът обаче показа железни нерви и с много силно каране до финала успя да завърши шести. В генералното класиране доскорошният водач в подреждането изостава с 25 пункта от лидера Масия и заема четвъртото място. Той има равен актив от по 205 точки с днешния победител Алонсо, който обаче има предимство, тъй като има повече победи през сезона. 

А с днешния си успех Алонсо си гарантира и титлата за новобранец на годината в най-малкия клас на световния шампионат. 

Битката за титлата в Moto3 за 2023 година ще продължи след две седмици с Гран При на Малайзия на „Сепанг“. Състезанието край Куала Лумпур ще бъде първото от три поредно, с които ще завърши кампанията. Освен в Малайзия надпревари до края на кампанията ще има още в Катар и Валенсия.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Ощр от категория Спорт