Намери ни
To Top

19 куршума направиха на решето касоразбивач №1 пред бара му в Перник, а приятелката му… СНИМКИ

Най-трудно се разкрива убийство, когато жертвата има много врагове, твърдят криминалисти. Версиите са десетки, всяка от тях изглежда правдоподобно, но трябва да бъде доказана, съобщава „Труд“.

Преди 10 г. куршуми прекъсват живота на сочения за касоразбивач №1 в Перник Венцислав Димитров-Мечан.


Той има много приятели и е душата на компанията, но си е създал и доста врагове. Убийството му, станало пред клиентите на собствения му бар и досега не е разкрито. Шансовете за това намаляват с изминалото време.

Датата е 19 май 2013 г. Денят е събота и заведението „Лого“ в Перник е пълно с хора. Сред тях е и Венцислав Димитров-Мечан, който е собственик на бара, с красивата си приятелка Александра Таскова.

Половин час след полунощ някой му звъни и той излиза да говори навън. След това решава да си тръгне и се отправя към джипа си БМВ Х5, паркиран на метри от бара. Отключва автомобила и сяда зад волана. Към него се приближава маскиран мъж и дъжд от куршуми се изсипва върху Мечан.

Красивата му приятелка Александра се разминава за секунди със смъртта.

По-късно криминалистите ще преброят 19 попадения основно в главата на жертвата. Приятелката му Сашка по чудо се разминава със смъртта, защото все още не се е качила в джипа. Всичко се разиграва толкова бързо, че момичето е в шок и не може да даде описание на килъра. Пред заведението има още хора, които дори не могат да посочат накъде се е оттеглил убиецът.

Минути след стрелбата на мястото на кървавата баня се изсипват десетки ченгета. Униформените започват трескаво да събират улики. През следващите няколко дни през пернишката полиция минава и целият местен кримиконтингент на разпит, но и до ден днешен убийството остава неразкрито.

В полезрението на полицията като заподозрени в началото на разследването попадат бившите авери на Мечан – Росен Драгомиров-Синдбад и Валентин Кирилов-Пуйката. Тримата бяха заподозрени за обира на обществения трезор в Кърджали на 4 януари 2013 г. Разследващи подозирали, че мъжът е част от бандата касоразбивачи. По това подозрение Мечан е арестуван в Перник и предаден на полицията в Кърджали, но бързо е освободен, защото вината му не е доказана.

Освен този обир полицията подозира перничанина и за други удари, един от които е за над половин милион лева. Говори се, че в средите на касоразбивачите Мечан носи титлата „доктор“. Криминалистите нищят още няколко версии за дръзкия разстрел. В ъндърграунда се говори, че именно Мечан е бил авторът на похищението на дъщерята на Евелин Банев-Брендо – Лара и е осигурил квартирата, където момичето е било държано. Криминалисти отрекоха обаче това и казаха, че е просто бандитски фолклор. Не се изключва и вероятността за засегнати интереси и нечестно разпределение на плячката след обир да е в основата на покушението. Разследващите проверяват и версия за отмъщение от близки на убитата ученичка Мирослава от Перник. Тя беше отвлечена срещу откуп, но бандитите я умъртвиха без да дочакат парите.

Според единствения осъден за зверството – Марио Любенов-Заека, в него са участвали и перничанина Стойчо Стоев-Чочо и Венцислав Димитров-Мечан. По думите на Заека в интервю от затвора, те внимателно проучват навиците и графика на девойката и я похищават. Името на Димитров обаче не беше замесено от криминалистите в зверското престъпление.

Мечан се занимава и с лихварство, като контролира целия кв. „Изток“ в Перник и отпуска заеми срещу 20% и е безпощаден към длъжниците, твърдят негови съграждани. Криминалисти не изключват и версията преразпределение на наркопазара в района да е довело до убийството на Мечан.

В търсене на килърите, разследващите проверяват записите от телефонните му разговори в дните преди нападението. Според запознати фактът, че той се движел без охрана и шофьор, сочи, че не е бил заплашван преди убийството и не се е притеснявал за живота си. Местните в миньорския град от години свързват името на Димитров с наркосделки, лихварство и кражби на коли, но въпреки това той не е осъждан. Голямата му слава е на касоразбивач, говори се, че буквално флиртувал с ключалките. Мечан обаче отрича това и твърди, че много пъти е искал да разкаже на антимафиоти кой стои зад касовите обири, но те не искали да го чуят, каза след разстрела му негов познат.

Пет години преди убийството му, той се разминава на косъм със смъртта. Мястото, избрано за покушението и тогава е неговият бар „Лого“. На 22 юли 2008 г. Димитров е прострелян в раменете с три куршума на метри от заведението. Въпреки, че е много тежко ранен, лекарите успяват да го спасят.

След тази атака на електрическия стълб откъм кафенето срещу лобното място на перничанина е монтирана камера. Именно на нея много разчитаха криминалистите, разследващи убийството му, но освен мъж с маска, който бързо изчезва след стрелбата, те не виждат нищо друго. Килърът на Мечан така и не беше открит, въпреки многото версии по които работеше полицията.

Преименуваха заведението в негова чест

Изпепелиха бара му след убийството

След убийството на Мечан заведението му „Лого“ беше преименувано на „Венци“ и по-късно продадено. Неизвестни пиромани обаче хвърлиха коктейл „Молотов“ през витрината и барът беше изпепелен през юни 2019 г. Пожарът е избухнал в 3,30 ч. на улица „Благой Гебрев“, веднага на място са пристигнали два противопожарни екипа и криминалисти от Второ РУ. Пожарът е потушен, но бяха унищожени мебелите, бяла, черна и компютърна техника, част от дограма и били опушени стени, съобщават от полицията. Разследващи бяха категорични, че палежът е умишлен, но кой и защо го направи, така и не стана ясно.

Ощр от категория