Намери ни
To Top

Йоана Илиева в поредицата „Спортните таланти на България“

Йоана Илиева – момичето, което пише история в българската фехтовка. Само на 22 години, тя завоюва бронзов медал на сабя на световното първенство в Милано през 2023 г. Това е и първо отличие за страната ни от шампионат на планетата след 36-годишно чакане. Освен това, медалът е исторически за България от такъв форум в историята на женската сабя.


Този медал красноречиво говори за таланта, който тя притежава. Много повече обаче са усилията и трудът, които полага в залата. Рамо до рамо с нея е и треньорът, извел я до отличия и медали във всяка една възраст – Ивайло Воденов.

„В името на сабята“ е четвъртият филм от поредицата на БНТ „Спортните таланти“.

В него ще видите Йоана такава, каквато малко хора я познават – емоционална, откровена и благодарна. Пред камерата на БНТ тя разказва за своето семейство, трудния житейски път, през който е преминала, както и за хората, благодарение на които остава в този спорт. Основна роля за това има и дядо й – като дете Йоана заявява на своите родители, че иска да стане рицар, а човекът, който най-силно вярва в нея, е именно той. Сега тя се състезава и заради него.

Освен индивидуални успехи, Йоана прави фурор и с националния женски отбор на сабя, с който имат 11-о място на световното първенство в Милано, четвърто на европрейските игри в Полша и първи места на Световни купи, които са важни за спечелване на отборна квота за олимпийските игри в Париж.

Името на филма е вдъхновено от историята и образа, които има спортът фехтовка. През вековете той винаги е свързван с думите достойнство и чест. А днес Йоана Илиева, само на 22 години, със сабя в ръка не спира да защитава както своята чест, така и тази на България.

Автор на филма е Десислава Францова, а оператори са Николай Балкански и Станислав Златев. Режисьор е Емил Минков.

В поредицата „Спортните таланти на България“ БНТ вече представи Стилияна Николова, Юлияна Янева и Емил Нейков.

Гледайте филма „В името на сабята“ на 25 октомври от 20:00 ч. по БНТ 3!

Ощр от категория Спорт