Намери ни
To Top

Малтретираният сексуално Ян Хемпел: Надявам се отново да мога да спя спокойно

Олимпийският медалист по скокове във вода Ян Хемпел определи края на спора с Германската федерация по плувни спортове относно получаването на обезщетение за сексуално насилие от страна на неговия треньор като „крайъгълен камък“, който може да помогне за разкриване и на други подобни случаи.

„Имаше много възходи и падения. Беше много трудно, но засега сме облекчени от развръзката“, каза той пред ARD.

Хемпел добави, че планира да се застъпи за други жертви и призова за премахване на законовия давностен срок в случаите на сексуално насилие.


„Този срок трябва да бъде  преразгледан“, каза той.

Хемпел ще получи 600 000 евро обезщетение от Германската федерация по плувни спортове за това, че е бил сексуално малтретиран от своя треньор в продължение на 14 години.

Споразумението беше обявено в понеделник и беше избегнато евентуално продължително съдебно дело.

Хемпел разкри миналата година в документален филм на ARD, че е бил малтретиран от треньора Вернер Лангер между 1982 и 1996 г. Той каза, че Федерацията по плувни спортове на страната е бил наясно с обвиненията от 1997 г., но не е направила нищо. Лангер отне живота си през 2001 г. Съгласно споразумението Хемпел ще получи незабавно 300 000 евро, а другата половина от общата сума на месечни вноски за период от 10 години.

Сумата е необичайно висока за германските стандарти. 52-годишният Хемпел спечели сребро на 10 метра на Олимпиадата през 1996 г. и бронз на 10 метра синхронни скокове през 2000 г. Той също така има 14 медала от световни и европейски първенства.

Хемпел също отправи обвинения към бившия треньор по скокове във вода Луц Бушков, като каза, че е научил за малтретирането му в края на 90-те години, но си е замълчал. Бушков отрича обвиненията. Федерацията прекрати договора му през 2022 г., но Бушков подаде жалба. Делото трябва да продължи през февруари 2024 г.

„Когато този процес приключи, това ще бъде още един крайъгълен камък в моя живот. Надявам се, че ще приключи в един момент. Тогава отново ще мога да спя по-спокойно“, каза Хемпел.

Ощр от категория Спорт