Намери ни
To Top

Полицията заплаши да остави без гостуващи фенове на следващите мачове между Левски и ЦСКА

Изстъпленията по трибуните и престрелките със сигнални ракети по време на последните мачове между Левски и ЦСКА – София може да доведат до революция в родния футбол. Съвсем реална е възможността следващите сблъсъци между двата тима да се проведат без гостуващи фенове. Това гласи писмо на СДВР, изпратено до „сините“, „червените“ и БФС.

В него органите на реда посочват, че при невъзможност на клубовете да създадат организация за провеждане на домакинските си мачове при пълни мерки за безопасност и сигурност на зрителите и длъжностните лица следва да се предприемат действия футболните срещи между двата тима да се играят без гостуваща агитка.


Такава практика има и в други първенства.

Интересен факт е, че полицията се оказа с доста ограничени правомощия при охраняване на подобни събития.

„Становището на СДВР, изразено нееднократно в писма до компетентните структури и институции е, че отпадането на „Наредбата за сигурността на спортните обекти и мерките срещу лошото поведение на зрителите преди, по време и след провеждането на спортни прояви, организирани на стадиони и спортни зали“ и липсата на критерии за безопасност, приети от БФС, са предпоставка за груби нарушения на обществения ред, вандалски и хулигански прояви, рушене на държавно, общинско и частно имущество, както и извършване на престъпления“, обявиха от полицията пред „Дарик“.

„За въпросната футболна среща ЦСКА е заявил охрана с частни охранителни фирми, които са ангажирани с пропускателен режим на посетителите на отворените входове на стадиона, преди и по време на футболната среща с цел предотвратяване внасянето на забранени предмети и вещи, опасни за живота и здравето на зрителите, с вътрешна охрана на съоръжението, охрана на пистата пред секторите, както и охрана на тунела и съблекалните, както и безпрепятствено влизане и прибиране на съдии, треньори и състезатели.

Ангажиментът на СДВР в конкретния случай, описан и в подписания протокол на работната среща, е бил обособяване на резерв, който действа при необходимост и по разпореждане на ръководителя на мероприятието от страна на полицията, осигуряване на постове за контрол и регулиране на движението за времето и местата, посочени в заповед, издадена от кмета на Столична община, както и съпровод на автобусите на двата отбора“, поясняват от полицията.

„В обощение на гореизложеното, мнението на СДВР е, че следва да бъде сформирана междуведомствена работна група за изработване на нормативен документ, регламентиращ критериите за сигурност и безопасност на спортните обекти за провеждане на спортни мероприятия с присъствие на зрители от националните спортни календари, за което също са увадомени съответните компетентни институции“, завършиха органите на реда.

„Тема спорт“


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Ощр от категория efbet Лига